Kitap Hakkında
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda kamu ihale usulünü düzenleyen diğer kanunlarda bulunmayan zorunlu idari denetim mekanizması hükme bağlanmıştır. Bu bağlamda kişilerce idari dava açılmadan önce kural olarak ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusu ve uyuşmazlık giderilmediği halde ise sonrasında kural olarak Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusu mekanizmasının işletilmesi gerekmektedir. Bu mekanizma, 4734 sayılı Kanun uyarınca yürütülen ihale sürecinde gerçekleşen işlem ve eylemlere özgüdür.
Bu çalışmada, 4734 sayılı Kanun'da düzenlenen idareye şikayet ve Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurularının hukuki çerçevesi çizilmeye çalışılmış olup bu idari başvuru yollarının hukuki dayanakları, yapılacağı yer, niteliği, ehliyeti, süreleri, şekil kuralları ve sonuçları ile alınabilecek kararlar hakkında ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Çalışmada ayrıca, 4734 sayılı Kanun'da düzenlenen idari başvuru ehliyetinin objektif ve sübjektif şartları ve bu ehliyetin nasıl edinilebileceği konusunda yapılan açıklamalar temelinde, idari başvuru ehliyeti açısından Kamu İhale Kurulu ile idari mahkemelerin kararları arasındaki ihtilafın varlığı, sebepleri ve çözümüne odaklanılmıştır.
Bu bağlamda çalışma, 4734 sayılı Kanun kapsamında yürütülen ihalelerde hukuka aykırılığı iddia edilen işlem ve eylemlere yönelik iddialarda, hak arama özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve her şeyden önce böyle bir durumun farkındalığının ortaya çıkarılması amacına hizmet etmektedir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için çalışmada, 4734 sayılı Kanun'a tabi bir ihalenin hukuki çerçevesi ortaya konulmaya çalışılarak adı geçen Kanun'da yer alan ihale usulleri ve ihale ilkeleri hakkında bilgiler verildikten sonra, yine 4734 sayılı Kanun uyarınca yürütülen bir ihale sürecinde gerçekleşen işlem ve eylemlerin hukuki rejimi, özellikleri ve türleri belirlenmiştir.
Ürün Özellikleri