Kitap Hakkında
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknoloji, bilişim, iletişim, sosyokültürel ve sosyo-ekonomik alanlarda toplumsal yapı ve ilişkileri derinden etkileyen hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanmakta, stratejik planlama ve performans ölçütleri idarelerin vazgeçilmez öncelikleri haline gelmektedir. Bu meyanda tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, özellikle de halkla her an iç içe ve en yakın idari birimler durumunda olan mahalli idarelerde bir dönüşüm ve değişimin gerçekleştirilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu durum kamu hizmetlerinin sunumunda mahalli idarelere daha çok görev, yetki ve sorumluluk verilmesini, merkezi idare ile mahalli idareler arasındaki görev, yetki ve kaynak dağılımının yeniden gözden geçirilmesini de zorunlu kılmaktadır.
Dünyamızın hızla globalleşme sürecine girmesi, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişme, belediye sınırları içinde yaşayanların oranının yükselmesi, toplum fertlerinin ihtiyaçlarındaki artış ve çeşitlenme, halkın yönetime katılma ve kendisini idare edenleri sorgulama isteklerini de artırmış, sorumlu ve sorgulayıcı bir vatandaş yapısı ile demokrasinin yerleşmesi ve yerelleşmesinin hızlanması gibi olguların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Öte yandan, Avrupa Birliği ile ortaklık müzakeresi ve tarama sürecinin başlaması ile birliğin müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında üst üste yapısal ve hukuksal reformların yapılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenlemeler de yapılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 30 yıldır ülkemiz gündeminde olan -Mahalli İdareler Reform Yasa Tasarısı- içinde yer alan yasal düzenlemelerden 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu yürürlüğe konulmuştur.
Kitabımızın konusunu Mahalli İdareler Reform Yasa Tasarısı kapsamında TBMM tarafından 2005 yılında kabul edilen 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu oluşturmakta olup, bu Kanun belediyelerin hukuki statüsünü, kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektedir.
Kitap belediye personelinin, 5393 sayılı Belediye Kanununun uygulaması esnasında karşılaştıkları sorunların çözümünde katkı sağlamak, ayrıca Kanun maddeleri ile ilgili ikincil mevzuat düzenlemelerinin bir arada görülmelerini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Kitabın hazırlanmasında önce Kanun metnine yer verilmiş, daha sonra her madde tek tek madde gerekçeleriyle birlikte ele alınmış ve açıklanmıştır. Madde açıklamalarının devamında her madde ile ilgili ikincil mevzuat düzenlemelerine, İçişleri Bakanlığı genelge ve görüşlerine ve yargı kararlarına yer verilmiştir. Ayrıca kitabın sonunda mahalli idarelerle ilgili bazı temel kanunlara da yer verilmiştir.
Ürün Özellikleri