Kitap Hakkında
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda "Arsa Payı Düzeltme Davası"nın tanımlaması ayrı bir başlık altında yapılmamış, ancak Kanun'un, "Kat Mülkiyetinin ve Kat İrtifakının Niteliği" başlıklı 3. maddesinde menfaati zarar görenlerin dava açma hakkı ve şartlarına değinilmiştir.
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı kurulması sırasında mülkiyete konu olan bağımsız bölümlerden her birine projesinde tahsis edilen arsa payları, bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile orantılı ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. Menfaati zarar gören pay sahibinin açtığı dava, "Arsa Payı Düzeltme Davası" olarak tanımlanır.
Arsa payının düzeltilmesi davası yolsuz tescilin düzeltilmesi davası niteliğinde olup kat irtifakı ve kat mülkiyeti sürecinde açılması mümkündür. İstihkak talepli bu davada bağımsız bölümlerin "konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak" arsa payı belirlenmez ise tescil yolsuzdur.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 3. maddesine göre kat mülkiyeti kurulurken bu mülkiyete konu olan anayapının bağımsız bölümlerinden her birine kuruluş tarihindeki değeri ile oranlı olarak arsa payı özgülenmesi gerekmektedir.
Arsa Payı Düzeltme Davası, taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılır. Dava ile ilgili olarak herhangi bir hak düşürücü süre yoktur. Bu nedenle; dava her zaman açılabilir. Kitap tüm bu hususları ayrıntılı olarak inceleyerek okuyucuya sunmaktadır.
Ürün Özellikleri