OKUMA LİSTESİ Resimli Kitaplar Yoluyla Duygusal Farkındalık Kazanmak

Biraz çocukluğumuza dönelim mi? Okula başladığınız günlerde kendinizi nasıl hissettiniz? İlk taşınmanızda yeni mahallenize, yeni evinize hemen alışabildiniz mi? Peki, karanlık gecelerde yatağınızın altından bir canavar çıkacağı hissine kapıldınız mı hiç? Erken çocukluk çağı, duygularla tanışma ve zorlu durumlarla baş etmeye çalışma dönemidir. Bu dönemde çocukları duygularını yönetmelerine yardımcı olacak kitaplarla buluşturarak kendilerinin ve başkalarının duygusal sınırlarını bilerek büyümelerine yardımcı olabiliriz. Çocuk okur kurmaca kahramanlar ve olaylar sayesinde ifade ederken zorlandığı konulara dair özdeşlik kurabilir. Karakterlerle özdeşim kuran çocuk, duygularını anlamlandırıp açıklayabilir. Okul öncesi dönemde duygusal farkındalık konusunda birer araca dönüşen resimli kitaplar arasından 15’ini sizin için bir araya getirdik.

Hazırlayan: Gizem Bulut

10 Ürün Listeleniyor

  • Babil'in Yorumu Duygular - Aklımdaki ve Kalbimdeki

    Aklımdaki ve Kalbimdeki Duygular, mutluluktan kızgınlığa, yalnızlıktan sakinliğe dek birbirinden farklı on duyguyu şiirsel bir üslupla somut hale getiriyor. Libby Walden incelikli bakış açısıyla duyguları farklı duyuların yardımıyla tanımlamaya çalışıyor. Kitabın tam ortasında yer alan çocuk hiç değişmese de etrafındaki olaylar akarken duyguları değişiveriyor. Bu incelikli kitaba eşlik eden Richard Jones’un yumuşak renkli çizimleri hikâyeyi bütünlüyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Benim Adım Sıkıntı

    Sıkılmayı negatif bir durum olarak algılamak yerine düşüncelerin nadasa bırakılmış hali şeklinde kabul edemez miyiz? Benim Adım Sıkıntı adlı eseriyle Gaye G. Özdamar sıkıntının bilinmeyen yönlerini açığa çıkarıyor. Hayatın tekdüzeliğine bir başkaldırı olarak ortaya çıkan sıkıntı, yaratıcı bir etkinliğe dönüşebilir mesela, neden olmasın? Şeyda Ünal’ın renkli çizimleri kitapla özdeşimi sağlayarak eylemsizlikten çıkmayı kolaylaştırıyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Karanlık

    Canavarlardan korkmakla karanlıktan korkmak aynı düzeyde bir etkiye sahip değildir. Lemony Snicket Karanlık adlı kitabında bilinmeyenden kaynaklanan belirsizliğin korkutucu etkisini başarılı bir şekilde işliyor. Kahramanımız Lazslo’yla bilinmeyen bir ses konuşur. Bu ses kime aittir acaba? Kitapta siyah ve karanlık vurgusunu dengeleyen, güneşin ışınlarını hissedebileceğimiz aydınlık ve sıcacık sayfalar da yer alıyor. Karanlık olmadan ışığın olamayacağını anlatan bu kitap, çocukların korkularını sağaltıcı bir etkiye sahip.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu

    Yenilikler ve değişim çoğu zaman hepimize kaygı dolu anlar yaşatır. Francesca Sanna, Arkadaşım Korku adlı eserinde çocukların duygu dünyalarını, metaforlarla açıklıyor. Kendini gittikçe yalnız ve endişeli hisseden küçük bir kız, kendisine benzer duygular yaşayan çocukları gördükçe korkularını kontrol altına alabiliyor. Soyut kavramları anlamakta ve duygularını ifade etmekte zorlanan erken çocukluk dönemi yaş gruplarına rehberlik edecek bir kitap.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Boşluk

    İnsan, çoğu kez içindeki boşluğu fark edemez, fark edemediği gibi alakası olmayan şeylerle kapatmaya çalışır. Anna Llenas, içimizdeki boşluğu anlayabilmeyi ve onu başka şeylerle doldurmamamız gerektiğine dair bir farkındalık kazandırıyor. Boşluk kitabının kendine özgü çizimleri ve şiirsel üslubu, çocuk duyarlılığını yakalamayı başarıyor. Boşluk, felsefi bakış açısı ve kendini iyi hissetme anlatısıyla her yaştan okura zorlukların üstesinden kendi gücünle gelebileceğini anlatıyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Kıskanç Kurbağa Eda

    Tülin Kozikoğlu'nun yazıp Sedat Girgin'in resimlediği "Leyla Fonten'den Öyküler" serisi, çeşitli hayvanların yardımıyla çocuklara duygu ve davranışların sonuçlarını anlatıyor. Kıskanç Kurbağa Eda adlı kitapta kendini başkalarıyla kıyaslama sonucu açığa çıkan kıskançlık üzerinde duruluyor. Kıskançlık duygusunun altında yatan düşünceyi açıklayan, sonucunda ortaya çıkan davranışları örnekleyen bu kitap aynı zamanda her insanın biricik ve özel olduğunu anlatıyor. Akıcı ve muzip anlatıma yaratıcı çizimler eşlik ediyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Kırılan Kalpler Nereye Gider?

    Ödüllü yazar ve çizer Gülşen Arslan Akca, sıcacık bir soruyla kırılan kalpler ülkesine bir yolculuğa çıkarıyor bizi: Kırılan Kalpler Nereye Gider? Meraklı Neşe, kendine ne zaman soru sorsa yanıtını bulabilir. Kalbi kırıldığında da yine aynısını yapar ve aklındaki soruların peşine düşer. Kırılan Kalpler Nereye Gider? duygular ve kırıcı davranışlar hakkında tartışmayı ve özür dileme hakkında düşünmeyi sağlayan bir kitap.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Avucundaki Öpücük

    Ayrılık kaygısı çocukların baş etmekte zorlandığı bir duygu alabilir. Audrey Penn, Avucundaki Öpücük'le çocuklara sağaltıcı bir hikâye anlatıyor. Okula başlamak üzere olan minik rakun, annesinden ayrılıp kendisine yabancı olan okul ortamına girme konusunda tedirgindir. Anne rakunla minik rakunun arasında geçen duygusal diyalog, iki taraf için de oldukça iyileştirici. Bu anlamda Avucumdaki Öpücük ayrılık kaygısının ebeveyn tarafına da dokunuyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Öfkemle Nasıl Başa Çıkabilirim?

    Dagmar Geisler çocukların kendilerini ve duygularını tanımaları için kaleme aldığı Bedenim Bana Ait, Beni Kimse Kızdıramaz ki gibi kitaplarıyla biliniyor. Öfkemle Nasıl Başa Çıkabilirim? ise hissettiklerinin bedene etkilerini duyumsatırken duygular hakkında konuşmak üzerine. Dahası öfkeli davranışlara çözüm önerileri de sunuyor. Böylelikle çocukların duygusal gelişimini destekliyor. Renkli ve net çizimler, anlaşılır ve sade anlatım çocukların ilgisini çekerek yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlıyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Mızmız Mırnav 2: Kırmızı Yastık

    Ayla Çınaroğlu'nun kaleme aldığı ve Mustafa Delioğlu'nun resimlediği "Mızmız Mırnav" serisi çocukların günlük sorunlarını eğlenceli bir şekilde anlatıyor. Serinin ikinci kitabı olan Kırmızı Yastık'ta kedi yavrusu Mırnav okula yeni başlama stresi yaşıyor. En sevdiği kırmızı yastığı yanında götürerek kendini iyi hissetmenin yollarını arıyor. Kırmızı Yastık, okula yeni başlayan çocukların kaygı ve stres duygularını somutlaştırırken okulda eğlenceli vakit geçirilebileceğini gözler önüne seren bir hikâye. 

    ...daha fazla
Babil.com
Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç