Kitap Hakkında
Kamu tüzel kişiliğine sahip Belediyeler; Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir İlçe Belediyesi, İl Belediyesi, İlçe Belediyesi ve Belde Belediyesi olmak üzere beş farklı tür ve ölçekte yapılanmıştır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kamu kaynaklarının etkin, etkili ve verimli kullanılması konusunda kamu kurumlarına ciddi sorumluluklar yüklemektedir. Kamu kaynağı arasında kamu taşınmazları da yer almaktadır. Taşınmaz yönetiminde temel ilke kamu yararının sağlanmasıdır. Belediyelerin mülkiyetinde, yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazların edinimi, idaresi ve elden çıkarılması yani taşınmaz yönetimi kapsamında belediyelerce gerçekleştirilebilecek çok farklı yöntemler bulunmaktadır.
Çalışma; hangi tür ve ölçekteki belediye olursa olsun taşınmaz yönetimine ilişkin uygulanması olası yöntemlerle ilgili olarak bilinmeyen ya da az bilinen veya yanlış bilinen hususlara açıklık getirilerek kamu yararının teminini amaçlamaktadır. Bu amaçla bilinen ve sıklıkla uygulanan satın alma, kiralama, satış, kiraya verme, kamulaştırma gibi yöntemlerin yanında, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ), arsa satışı karşılığı gelir ortaklığı, proje alanı temini, YİD, imtiyaz, özelleştirme, özellikli satış ve kiralama, işgale uğrayan belediye taşınmazlarında ecrimisil ve tahliye yöntemleri ayrıntılarıyla açıklanmakta ayrıca uygulamada çok az rastlanan istisnai durumlar hakkında da bilgiler verilmektedir.
Eser, belediyelere yönelik hazırlanmış olmakla beraber taşınmaz yönetimi uygulamaları kapsamındaki işlemlere muhatap olanların da yararlanabileceği bir kaynak olmasına gayret edilmiştir.
Ürün Özellikleri