Kitap Hakkında
Bilgi eksikliği ve belirsizlikler karar alma süreçlerinde subjektif kararlar alınmasına neden olmaktadır. Klasik mantıkta belirsizliklere yer yoktur. Bir şey “var” ya da “yok” tur. Bilgi kesin sınırlar çerçevesinde değerlendirilir. Dolayısıyla klasik bir doğrusal programlama modelinde amaç ve kısıtlar net olarak belirlenmiş olmalıdır.
Buna karşılık, Bulanık mantıkta bir şeyin “var” ya da “yok” olması değil “ne kadar var” olduğu önemlidir. Bulanık doğrusal programlamada modelin bir amacı olmayabilir. Amaca ilişkin bilgi sadece sözel bir ifade olabilir. Klasik mantıkta uygulanan doğrusal programlama yaklaşımının genişletilmiş hali olan bulanık doğrusal programlama modeli, bilgi eksikliği ve belirsizliklerin olduğu durumda en iyi kararın verilmesini sağlayan karar verme yöntemidir.
Burada amaç, belirsizliklerin ve bilgi eksikliklerinin olduğu durumlarda, daha hızlı ve esnek çözümler üreterek en doğru kararın verilmesini sağlamaktır. Bu çalışmada birinci bölümde klasik ve bulanık mantık ile ilgili kavramlar, bulanık küme teorisi ve bulanık sayılar ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde bulanık doğrusal programlama teorisi ve uygulamaları verilmiştir.
Ürün Özellikleri