Kitap Hakkında
Teoman Duralı çağımızın filozof payesini hak eden nadir ve kıymetli düşünürlerinden biridir. Uzmanlık alanı olan biyoloji felsefesine dair önemli çalışmalara imza atarken bütüncül bir düşünce sistemi de inşa ettiği için çağdaş Türkiye’de filozof olarak anılan belki de yegâne isimdir.
Bu kitap Teoman Duralı’nın 2015-2018 yılları arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği seminerler dizisinin video kayıtlarından elde edilen metinlerden oluşmaktadır. Bu sebeple Duralı’nın kendisinin kaleme aldığı diğer metinlerin sistematik kurgusuna sahip değil; ancak bilimsel araştırma gezilerinin yanı sıra kişisel merakıyla gerçekleştirdiği seyahatlerde gözlediği kültür ve medeniyetlerden örnekler vererek çok çeşitli konuları sohbet sıcaklığında aktarıyor.
Canlılığın ortaya çıkışı, coğrafi koşullar ve kültürler çerçevesinde toplumların meydana gelmesi, kavimlerin göçlerinin şekillendirdiği toplumsal fay hatları, kültürden medeniyete geçiş gibi bilimsel konuları felsefi bir anlam çerçevesi içinde okuyucunun tahayyülüne sunuyor. Doğu ve Batı medeniyetlerinin temel özelliklerini dinî düşüncenin ve felsefe-bilimin ortaya çıkma serüvenleri üzerinden değerlendirirken Türk kültürünün ve İslam medeniyetinin dünya medeniyetleri içindeki yerini de tayin ediyor.
Teoman Duralı düşüncesinin yapı taşlarına vâkıf olmak için bu kitap temel bir başlangıç metni niteliğinde.
Ürün Özellikleri