Kitap Hakkında
Benim bu kitabı alan okuyucudan bır farkım, daha doğrusu ayrıcalığım var: Hem Taner Baytok'u yakından tanıyorum hem de bu kitabı sizden önce okuduğum ıçin sevgili dostum ne yazmış hepsini biliyorum. Taner kendi hayatını yazdı. Ustelik çok içten bir ifadeyle... Ama anlattıkları kendisiyle sınırlı kalmadı. Bu ülkenin, bazılarını tanıdığımız, bazılarını uzaktan bildiğimiz önemli kişilerini de artılanyla eksileriyle ve gerçek kişilikleriyle alıp önümüze koydu. Dahası, başlayınca bitirmeden bırakılamayacak akıcılıktaki bir dil ustalığıyla yaptı. Bu kitap zeki, yetenekli ve yürekli bir diplomat olmanın, o kişiye bir yandan itibarlı ve dopdolu bir hayat sunduğunu, öte yandan da zaman zaman handikap teşkil ettiğini anlatıyor. Ve Taner Baytok'un kaleminden çıkan 'Dış Politikada Bir Nefes' sayesinde, genellikle farkına bile varmadan yaşadığımız önemli dış politika olaylarının perde gerisindeki başarıları, başarısızlıkları, güçleri ve zaafları öğrenmek mümkün oluyor. Türkiye'nin, özellikle 1960 sonrasının uluslararası ilişkiler ağırlıklı gerçeklerini merak eden herkes için bu kitapta çok bilgi var.
OKTAY EKŞİ
Büyükelçi Taner Baytok'un. anılarını herkesin anlayacağı açık kalp ve lisanla dile getirdiği "Dış Politikada Bir Nefes" isimli kitabını, her Türk aydınının zevkle okuyacağına inanıyorum. Bu eser, diplomasi mesleğine olacak katkıları yanında, girift uluslararası ilişkilerin çözümünün ne denli bilgi, tecrübe. sabır ve sebat gerektırdiğinin kamuoyumuzca daha iyi anlaşılmasına da yardımcı olacaktır.
MİT Haluk Bayülken Emekli Büyükelçi, Eski Dışişleri Katibiumumisi, Dışişleri ve Savunma Bakanlan
Hatay müzakerelerinde İsmet İnönü karşısında Fransayı temsil eden Büyükelçi Rene Massigli, bir karşılaşmamızda, Fransa'nın büyüklüğünün nereden kaynaklandığına dair sorumu şöyle yanıtlamıştı: "17'nci Yüzyılda güneş kıralımız, büyükelçilerine başlıca iki görev vermiştir: Bulundukları ülkelerdeki taşınabilir kültür değerlerini Fransa'ya getirmeleri ve hiçbir kişiyi kollamadan anılarını yazmaları. Günümüzde Fransa'nın evrensel kültür merkezi olması birincisinden, Fransız yönetiminin büyük gücü ise ikincisinin yarattığı otokontrol düzeninden kaynaklanır." Taner Baytok'un anılannı okurken, bu yolda çok güzel bir örnek verdiğini görerek heyecanlandım. Hocası olarak onunla iftihar ediyor, bizde de yalnız büyükelçilerimizin değil, tüm yüksek derecede bulunmuş bürokratların bu örneği izlemelerini diliyorum. Demokrasimizin gelişmesine yapılabilecek katkının asıl yolu budur.
Zekai Baloğlu Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı ve Eski Gençlik ve Spor Bakanı
Baytok, uluslararası ilişkiler, diplomasi ve güvenlik stratejileri öğrencileri için bir ders kitabı olacak nitelikte, öğreticiliği kadar zevkle okunabilecek bir özgeçmiş yazmayı başarmış...
Ürün Özellikleri