Kitap Hakkında
1926 yılında doğduğu İstanbul’da hayatının ilk yirmi yılını geçiren, üniversite eğitimi için gittiği Roma’dan bir daha şehrine dönmeyen Mario Vitti, içinden Beyoğlu, Tomtom Sokak, Levanten yaşamları, sıradan Rum aileleri, İstiklal Caddesi, Eminönü, Hatice Sultan, aydınlanmanın münevverleri, mazideki Osmanlı ve yeni kurulan Cumhuriyet, Adalarda hayat, Atatürk, Mussolini, Lebon Pastanesi, Hachette Kitabevi, İstanbul Borsası, ilk sesli filmler, şık ciltli kitaplar, edebiyat aşkı, sis, yağmur ve çokkültürlü dostluklar, çocukluk, ilkgençlik, İstanbul’un sisi, şehirde uzun yürüyüşler, yağmur ve büyüme sancıları geçen anılarıyla Türkçeye dönüyor. Yazar ve tarihçi kimliğiyle tanıdığımız Sula Bozis’in leziz çevirisiyle...
İtalyanın en tanınmış Çağdaş Yunan Edebiyatı uzmanlarından olan ve Selanik, Paris Sorbonne ve Lefkoşa Üniversitelerinden fahri doktora ödüllü Mario Vitti geniş ailesiyle yeni yüzyılın İstanbuluna yaptığı seyahatler esnası ve sonrasında kaleme aldığı anılarını tarihe bir not ve torunlarına aile kökenlerine dair bir rehber olması amacıyla kaleme almış olsa da, Türkiyeli okur için çok da bilmediği ve okuma/dinleme şansına erişemediği hayatların ve dönemin de belgesini sunuyor.
“Anılar ve duygulara dalınca insan gevezelikten kaçınamaz. … Eklemek istediğim tek şey, Doğduğum Şehir kitabı, benim de içine doğduğum, şekil ve inançlarımın içinde belirdiği İstanbul üzerine okuduğum en güzel ve duygulu metinlerden oluşuyor.”
- Petros Markaris-Paralel ve Bilinmez Yaşamlar
Ürün Özellikleri