Kitap Hakkında
Ağızlar, yazının koruyucu etkisiyle çevrelenmiş ölçünlü dilden farklı olarak daha dinamik bir yapıya sahiptir. Yerel kültür ve çevre dillerle şekillenen bu yapı ölçünlü dilden farklı ve kendine özgü bir dilbilimsel çeşitlilik sunar. Ağızlardaki dilsel çeşitliliği incelemek hem dilin evrimine hem de bölgesel dil kullanımlarının korunmasına yönelik derin bir bakış açısı sunması bakımından önemlidir.
Bu çalışma Doğu Grubu Ağızlarının söz dizimsel özelliklerini, ilk olarak Lucien Tesnière tarafından bir kavram olarak ortaya konan ve kendisinden sonraki araştırmacıların katkılarıyla bir dil bilgisi modeline dönüşen istem dil bilgisinin sunduğu yöntemle ele almaktadır. Bu bağlamda çalışma, istem dil bilgisinin kuramsal altyapısını tanıtmakta ve Doğu Grubu Ağızlarında kullanılan eylemlerin derlem temelli istem bilgisi sözlüğünü sunmaktadır. 280.000 sözcüklük derlem verisiyle hazırlanan sözlük bölümü Doğu Grubu Ağızlarının söz dizimsel özelliklerini analiz ederken ağızlardaki eylem-tamamlayıcı ilişkilerini ayrıntılı biçimde ortaya koymaktadır.
Bu çalışma, Türk dilinin farklılaşan yönlerini incelemek isteyen dil araştırmacıları, akademisyenler ve Türk dilinin dilsel çeşitliliklerine ilgi duyan tüm okuyucular için hazırlanmıştır.
Ürün Özellikleri