Kitap Hakkında
Günümüzde tıp biliminin geldiği ileri nokta, bu alanda yaşanan yenilikler, gelişen hak anlayışı, karmaşıklaşan sigorta sistemi, hastaların kendini daha aciz ve güçsüz hissetmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda kişinin vücut bütünlüğünü, yaşama hakkını ve onurunu doğrudan etkileyecek olan tıbbi müdahalelerin hukuki alanda düzenlenmesinin önemi, gün geçtikçe artmaktadır.
Tıbbi müdahalenin hukuka uygunluğunun koşullarının belirlenmesi, hastaların bu müdahaleler karşısında ne gibi haklara sahip olduğunun bilincine varması, hekimin yükümlülüklerinin neleri kapsadığı gibi hususların hukuksal çerçevesinin çizilmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Öte yandan hatalı tıbbi uygulamalar (tıbbi malpraktis) konusu da uygulamada ortaya çıkan sorunların başında gelmekte, tıbbi malpraktis ve komplikasyon ayırımının zorluğu, bilirkişilik kurumunun yeterli düzeyde çalışmaması hastaların mağduriyetini artırmaktadır.
Konunun hassasiyeti gereği, tıbbi müdahalelerden doğan zararlardan dolayı sağlık mesleği mensuplarının sorumluluklarının da belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda özel hukuk sorumluluğu ile cezai ve idari sorumluluklar da ayrıştırılmalı ve ayrı ayrı incelenmelidir.
İşte bu sorunlara eğilmek, bu konuları tartışmak amacıyla Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından II. Ulusal Sağlık Hukuku Sempozyumu düzenlenmiştir. “Tıbbi Müdahalelerin Hukuki Yansımaları” konulu Sempozyumumuza katılan değerli akademisyenler konuları etraflı biçimde değerlendirmiş, tartışmış ve bu kitabın oluşturulmasına katkıda bulunmuşlardır. Burada sunulan tebliğlerin bir araya getirilmesiyle oluşan kitabımızda tebliğler orijinal halleriyle basılmıştır ve ilgili herkesin; gerek akademisyenlerin gerek uygulamacıların faydalanacağı bir kitap olması için gayret edilmiştir. (Önsöz'den)
Ürün Özellikleri