Kitap Hakkında
İnsan hakları alanında yaşanan gelişmeler doğrudan insan özgürlüğünü ilgilendiren ceza infaz sistemine de dinamizm kazandırarak infazın, ödetme ve caydırıcılıktan ziyade suçlunun yeniden topluma kazandırılması amacını ön plana çıkarmıştır.
Suçlunun ceza infaz kurumunda tabi tutulacağı eğitim ve iyileştirme programlarına paralel olarak sosyal çevresi ile ilişkilerini sürdürmesine izin verilmek suretiyle yeniden topluma kazandırılabileceğinin infaz pratiklerinden anlaşılması üzerine ülkemizde ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara tanınan haklar ile ödüllendirmede birçok Avrupa ülkesini geride bırakan yasal düzenlemeler kabul edilmiştir.
TCK ve CMK'da kabul edilen cezaya alternatif denetimli serbestlik tedbirlerine ilaveten 6291 sayılı Yasa ile 5275 sayılı CGTİHK' ya eklenen 105/A maddesi ile koşulların varlığı halinde cezanın denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazı kabul edilmiştir.
Son yıllarda ceza infaz sisteminde sık sık yapılan yasal değişiklikler, uygulayıcılara ilave bir iş yükünün yanısıra bir çok tereddüdü de beraberinde getirmiştir. Teknik ve karmaşık niteliğinin yanısıra sorumluluk doğuran sonuçları itibariyle infazın, uygulayıcılar açısından ne denli stresli çalışma ortamına yol açtığı açıktır.
Eserde; akademik bir çalışmadan ziyade Yazarın 15 yıllık ilamat ve infaz alanındaki tecrübeleri ve birikimleri çerçevesinde infaz hukukunun müeseseleri, 6545 sayılı Yasa ile yapılan değişiklikleri de içeren mevzuat ve Yargıtay içtihatları çerçevesinde izaha çalışılmıştır.
Ürün Özellikleri