İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 346 Mayıs 2019

55,30 TL Bu alışverişten kazancınız: 14,70 TL
24 Saatte Kargoda

Kitap Hakkında

1 Dilek Yılmaz – Yıldız Taşıyan Adam (Şiir)

2 Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 35

Sürekli olarak dikkati çekmek istediğim bir nokta var: İnsanın varlık karşısındaki duruşuyla, felsefenin bir düşünme-bilme-yaşama yolu olarak varlık karşısındaki duruşu konusundaki ve onların arasındaki koşutluk. Bu ortak duruş nedeniyledir ki, insanı anlamanın yolu temelde felsefeden geçiyor ve felsefe aynı zamanda insandaki bütünlüğü, varlıktaki ve hatta varolandaki bütünlüğü görmemizi sağlıyor; çünkü insan-felsefe ilişkisinde benzerler buluşuyor.

6 Baha Çıtakoğlu – Bahar Temizliği (Şiir)

7 Ergün Özütemiz – Betül Çotuksöken'in Antropontoloji ya da İnsan-Varlıkbilgisi Adlı Yapıtı Üzerine (1)

Kitap boyunca insan, felsefe, antropoloji, gerilim-bunalım, arada olma, değer gerilimi, bir asal gerilim olan tekil-tümel gerilimi gibi kavramları, durumları ya da “kavramlar, durumlar ya da ilişkiler” üzerinden irdelenen görüş Çotuksöken’in felsefeye kazandırdığı antropontoloji olarak adlandırdığı görüştür. Bu kavram, bir görüş olmanın da ötesinde felsefenin hem temeli, temel disiplini hem de yöntemi olarak sunulur. Antropontolojinin yeni olan yanı, insan varoluşundan yalıtık bir ontoloji yerine; insan varoluşunu ve insanın yönelimlerini temel almasıdır.

11 F. Nurten Ergen – Katyuşa (Şiir)

12 Adnan Öztel – Perspektif

Sevgideğer hocamız Cengiz Gündoğdu, “Aydınlanma için Kalkışma” yapıtında, bizim gibi aydınlanmamış toplumlarda perspektifin gelişemediğini belirtir. Cengiz Hoca’nın yapıtının iyice kavranabilmesi için, öncelikle Hoca’nın kullandığı kavramların anlaşılması gerekir. Bu amaçla “Sorgu” adlı yapıtımda kimi kavramları işlemeye çalışmıştım. Kavramlara açıklık getirmek, onları işlemek felsefenin görevidir.

18 Turgut A. Karabekir – Dostluklar (Şiir)

19 Mustafa Günay – Uygarlık ve Tarih Bilinci

İnsanın doğal durumdan kültürel durumuna geçişi, bir doğa varlığı olmaktan çıkıp tarihsel, politik kültürel bir varlığa nasıl dönüştüğü sorusu, hem felsefeyi hem de tarih bilimlerini ilgilendiren bir konudur. Bu konu ve sorun hiç şüphesiz dinlerin ve teolojik düşünmenin de ele aldığı sorunlardan biridir.

21 Haşim Elkaya – 1 (Şiir)

22 Berrin Taş – Hep Yolda

27 Mart 2019

Eluard, “durum şiiri’ tanımlamasıyla kadının erkeğin, çocuğun, sokaktaki insanın şiirinin yazılabileceğini söylüyordu. Şairin ‘ben’iyle dünya arasında kurulan ilişki şiirin alanını genişletiyor, geliştiriyor. Bu bitmeyen şiirin kapısını aralıyor. Tür bilinci kısaca insan olma bilinci sayılabilir. İnsan olduğunu unutmadan büyük bir ciddiyetle insanlığınla sözcüklerini buluşturabilmek.

27 Yusuf Çotuksöken – Kadın ve Erkek (Şiir)

28 Nurşen Aydoğan – Tarihsel Süreci İçinde Anadolu’da, Türkiye’de Kadının Durumu (3)

Beylikler döneminde, merkezi otoritenin ortadan kalkışıyla, askeri görevlere bağlı toprak rejiminin soysuzlaştığı, malikanelerin yayılmaya başladığı ve feodalitesini andıran kurumların belirdiği görülmektedir. Gerçekten Osmanlı fethi, her şeyden önce tımar sisteminin yerleşmesi demektir. Çünkü bir ülkede toprakların il yazıcılarınca sayılarak tımarlara bölünmesi, fethin son ve kesin aşamasıdır.

32 Hasan Akarsu – Şiirler de Yer Seçer (Şiir)

33 Asım Öztürk – Kafka’nın Yapıtlarının Toplumsal Eşgüdüm İçinde Türkiye’de Sevilmesi

3 Temmuz 1883 yılında Prag’ da yaşama gözlerini açan Franz Kafka; bilmiyordu ki Dünya, özellikle Avrupa büyük bir toplumsal dönüşümün eşiğindeydi. Büyük krallıklar yıkılıyor, feodal kalıntıların bireşimlerinden oluşan yapılar bir bir ortadan kaldırılıyordu. Gerekçelerini çok değişik biçimde sıralayabileceğimiz bu değişim ve dönüşüm süreci hiç kuşkusuz yeni sınıfların ve o sınıflar temeline dayanan toplumsal yapıların habercisiydi.

36 M. Güner Demiray – Proxima-b Yolcuları (Şiir)

37 Hasan Akarsu – “Gökkuşağından Ülkeler Yaratmak”

Ozan Güldane Bulut, ilk şiir kitabı “Gök- kuşağından Ülkeler Yaratmak’ ile okurlarına ulaşır. Şiirleri İnsancıl dergisinde yayımlanan ozan için Berrin Taş, önsözde önemli saptamalarda bulunur. “Şiirleri sobada yakılmış bir şair kadın o” derken yasaklı günlerden nasıl geçtiğini anımsatır.

39 Bize Gelenler

40 Temel Demirer – Kıpır Kıpır, Neşe Dolu “Deli Kadın” Ayşen Gruda

"Domates güzelimiz, Vecihi’nin biricik aşkı Fikret’i, ‘Süt Kardeşler’in Emine’si, ‘Çiçek Abbas’ın Şükriye’si, ‘Çöpçüler Kralı’nın Hacer’i, ‘Hababam Sınıfı’nın Ayşe’si, ‘Tosun Paşa’nın Zekiye’si, ‘Bizim Aile’nin Feride Abla’sı, ‘Namuslu’nun Naciye’si, Nahide Şerbet’imiz, iki gözümüzün çiçeği, kuyruklu yıldızımız gitti...

45 Özgür Barış Çoban – Yarıda Kaldığını Düşün Dünyanın (Şiir)

46 Cengiz Gündoğdu – Sonsuza Kadar (Öykü)

48 Lütfiye Aydın – Sonsuz Sıcaklık (Öykü)

Bir öyküde yaşarcasına, kilometreleri devirip soluk soluğa yetiştim. Ama kurgu değildi bu kez. En acımasızından, en dayanılmazından bir gerçekti. Söylenenler doğruymuş. Kuzgun karası saçların hepten bembeyaz olmuş görmeyeli. Derin bir uykudaymışsın hep. Günlerdir sürüyormuş koma durumu.

53 Beyazıt Kahraman – Yazarlara Çalışma Ortamı Sağlayabilen Ödüller

Tekin Sönmez Dil ve Edebiyat Ödülü 2018’de Sözcükler Dergisi Yayın Yönetmeni Turgay Fişekçi’ye verildi. Bu ödül ve anlamı konusunda Sayın Turgay Fişekçi’yle bir söyleşi yaptık.

55 İnsancıl’a Mektup

58 Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi

5 Nisan Cuma

Marks’ın Kapital çevirilerinde son derece önemli iki yanlış vardır. Bu yanlışların düzeltilmesi için söylediklerim dikkate alınmadı.

En sonunda sustum. Belli, bu kişiler, bilgisiz kalma kararı vermişler. Ne dersem diyeyim, bu kararlarından dönmüyorlar. Sonunda bu bilgisizliği okurların önüne götürmeye karar verdim.

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Yayınlanma Tarihi
    5 / 2019
  • Yayınlanma Sayısı
    1
  • Sayfa sayısı
    64
  • Ağırlık
    64
  • Boyutlar
    19 x 27
  • Cilt Tipi
    Ciltsiz
  • Kağıt Cinsi
    2. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
  • Cep Boy
    Hayır
  • Barkod
    3990000096345
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç