İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 349 Ağustos 2019

55,30 TL Bu alışverişten kazancınız: 14,70 TL
24 Saatte Kargoda

Kitap Hakkında

1 Berrin Taş - Atölyede 2019 (Şiir)

2 Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 38

Antropontolojik bakışın insan dünyasında yaptığı en büyük keşif, insanın arada oluşuna, olup bitenler karşısındaki duruşunun, arada olmayla birlikte gittiğine ilişkindir. Yazarlık serüveninin ilk büyük atılımı olan ve bu serüveni belli izlekler doğrultusunda sürdüren Nermi Uygur'un bir yandan yaşantıladıklarıyla, bir yandan da kavramsallaştırmaya dayalı olanlar arasındaki entelektüel ya da felsefi yaşamı, bu ileri sürüşün en somut gerekçelerinden birini oluşturur.

6 Yusuf Çotuksöken – Yanık Karanfil (Şiir)

7 Cengiz Gündoğdu – Türk Romanlarında Devrimlerin Önünü Kesen Tipikler (3)

Mustafa Kemal, aydınlanmış, laik bireylerden oluşturacağı bir ülke amacıyla yola koyuldu. Bunun sonucu, ülkede bir savaşım başladı. Bir yanda şıhlar, şeyhler, hoca efendiler... beri yanda laik, özgür, bireyleşmeyi, yeni toplumun savunucular.

Tekin Sönmez Ankara Düşerken adlı romanında bu çatışmayı gösterir.

11 Mustafa Özmen – Ekmek Yazarı... Cengiz Gündoğdu

Cengiz Gündoğdu’nun iç motoru güçlüdür. Hem kendini hem çevresini harekete geçirir. Bugün İnsancıl kökenli birçok yazar vardır, şair vardır. Bu Cengiz Gündoğdu’nun Ekmek savaşımıdır. Bu savaşım ateşi bulandan fabrikada çalışana değin insana, insanlığa olan borçtur.

14 Temel Demirer – Klasik Müziğin Farklı İkilisi: Mozart ile Strauss

1781 yılında Mozart, yıllardır hizmetinde müzikçi olarak çalıştığı Salzburg Başpiskoposu Colloredo ile çatışmış, ona “Pis papaz!” diyerek saraydan ayrılmıştır. Böylece Mozart, Avrupa kültür tarihinde ilk olarak soyluların egemenliğini hiçe sayarak bağımsızlığını ilân eden müzikçi olmuştur. Olayın bu yönü önemlidir.

18 Doğan Göçmen – Geleceğe mektup (2)

Beş yüz yıl sonra yaşayacak insana bugünü anlatmak. Önerilen yazı konusu budur. Anlatılacak olan, mümkün olduğu kadar beş yüz yıl sonra yaşayacak olan insanlara bir mektup niteliğinde olmalıdır. Konu edebiyattan, şiirden, siyasetten, toplumsal sorunlardan vesaire serbest bir şekilde seçilebilir. Bu talebe aşağıdaki kısa yazıyla yanıt veriyorum.

24 Berrin Taş – Hep Yolda

1 Temmuz 2019

Bir şiir idesine inanmak yaşamı bu ideye sığdırmaya çalışmak saçmadır. Şair sayısız yol ve yöntemle yaratabilendir. Olasılıkları reddetmek kendini daraltmak anlamına gelir. Şairin dar bir yoldan geçerek kendi şiirini oluşturacağı gerçeği önemlidir. Dar yol insan türünü bilincinde taşıyan şairin özgünlüğünün dışlaşmasıdır.

29 Nurşen Aydoğan – Niçin İkinci Yeniden Toplumcu Şiire

İkinci Yeni ile başlayan şiir serüveninin toplumcu şiire yönelişi nedeniyle, 1970’li yıllarda, kendisine “Niçin İkinci Yeniden Toplumcu Şiire” sorusunun bir yazgı gibi sürekli sorulduğuyla başlar aynı adı taşıyan kitabına Kemal Özer! İkinci Yeni’nin Türk şiirine getirdiklerinden çok, önüne çıkardığı engellerle tuzakların önemidir anlatmak istediği.

32 Basından

34 Bedriye Korkankorkmaz – İnsanın Umarsızlığı (Şiir)

35 Ezgili Yaprak

36 Nilüfer Uçar – Umut Torbası (Şiir)

37 Bize Gelenler

38 Hasan Çapik – Şiirler

39 Hasan Akarsu – Sanata “Sosyolojik Bakış”

Gülay Yeşilipek, bu kitaptaki yazılarını altı bölümde toplar. İnsan emeğine saygısını dile getirirken direnen insanın yanında olduğunu vurgular. İç göçün nedenlerini ve kentin yoksulluğunu araştırır. Kadınımıza bakışımızı değerlendirir. Edebiyat sosyolojisini incelerken Behice Boran ile Ömer Naci Soykan’ın kuramlarına değinir.

41 Dilek Yılmaz – 1 Mayıs (Şiir)

42 Ferhat Özen – Kadıköy Üzerinden ‘Yereli Yönetmek’*

İnsanlar yaşadığı için değil, yaşamadığı için yaşlanırmış.

Neden? Çünkü bir kentte, eski deyişle, ikamet etmek anlamında, orada oturmak başka şeydir, orada yaşamak başka şey!.. Kaç il ve ilçede insanlar hem oturuyor hem de orada yaşayabiliyor?

45 Kerem Yılmaz – Meyve (Şiir)

46 Ali Taş – Yaşar Kemal Çukurova Ödülü (1)

Genel Koordinatörlüğünü de yapan Çetin Yiğenoğlu öncülüğünde kurulan Uluslararası Çukurova Sanat Günleri (UÇSG), Ortadoğu Koordinatörü Mehmet Karasu ve Mersin Koordinatörü Saadet Bilicin de birlikteliklerden oluşan Çukurova Sanat Girişimi/(ÇSG) Seçici Kurul oluşumuyla her yıl Çukurova Ödülleri verilmesini sağlamaktadırlar.

51 Nusret Karaca – Şiirler

52 Serhan Kıran – Gazel ile Peleng Öykü

Gerçek adını bilen yoktur, sokağın dibindeki çatısı saçtan eve taşındığından beri onu mahlasıyla bildik. "Peleng’’ şimdi saç evinin tek odasında cansız yatıyordu. Ondan sızan kanın henüz ıslatamadığı şiir kitaplarını görünce bu eve ilk gelişimi hatırladım.

54 Mehmet Ercan – Aynalar (Şiir)

55 Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi

8 Temmuz Pazartesi

Benim görüşüme göre, bana kalırsa, Türkiye’de aydınlanma hareketi çöktü. Derin acıyla söylüyorum bunu. Ama gerçek bu.

Umut bağladığım bütün dağlar paldır küldür yıkıldı. Bundan ötürü kimseyi suçlamıyorum.

Şunu soruyorum kendime. Aydınlanma kültürünün meşalesini neden yakamadın.

64 Kerim Topbaş – Yeryüzüne Sığmayan Gözbebeklerimiz (Şiir)

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Yayınlanma Tarihi
    7 / 2019
  • Yayınlanma Sayısı
    1
  • Sayfa sayısı
    64
  • Ağırlık
    64
  • Boyutlar
    19 x 27
  • Cilt Tipi
    Ciltsiz
  • Kağıt Cinsi
    2. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
  • Cep Boy
    Hayır
  • Barkod
    3990000020318
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç