İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 368 Mart 2021

55,30 TL Bu alışverişten kazancınız: 14,70 TL
24 Saatte Kargoda

Kitap Hakkında

1- Sayıl Cengiz Gündoğdu – Aşk Olsun (Öykü)

Sizi düşünüyorum. Sizi hiç görmedim. Ağabeyim, sizin için,

- Devrim kadar güzel bir kadındı demişti... Devrimi ne ağabeyim ne de siz göremediniz.

2- Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 57

Nermi Uygur, tüm yapıtında dile dokunur. Dilin Gücü’nden İçimin Sesi’ne, Felsefenin Çağrısından, Dil Yönünden Fizik Felsefesi’ne, İnsan Açısından Edebiyat’tan, Kuram-Eylem Bağlamı’na, Denemeli Denemesiz’e kadar, kısacası tüm kitaplarında dile yönelir, dili anlamaya çalışır. Bu anlama ediminde aslında asıl amaç insanı anlamaktır. Nermi Uygur temelde insan felsefesini, felsefi antropolojiyi felsefi söyleminin ana disiplini, bilme biçimi yapar; hatta Nermi Uygur'u bu bağlamda antropontolojinin bir temsilcisi olarak değerlendirebiliriz. Çünkü onun dış dünya-düşünme-dil ilişkisini kurmasında kalkış noktası tümüyle insandır.

7- Çetin Örgen – Uğur Mumcu’nun Acısı (Şiir)

8- Mustafa Günay – Doğumunun 100. Yılında Bedia Akarsu'yu Hatırlamak

Felsefe tarihine ve geçmişteki filozoflara sırt çevrilerek, felsefe yapılamayacağını ve felsefenin yalnızca mantığa indirgenemeyeceğini belirten Akarsu’ya göre, “henüz çözülmemiş sorunlar üzerinde düşünmedir felsefe. Bu sorunları çözecek olan da bilimdir sonunda. Felsefe bilimlerin sonuçlarına, verilerine toptan bir bakıştır aynı zamanda. Bilim tavır almaz, yalnızca araştırır. Oysa felsefe araştırılanların sonuçlarını da düşünür; bilimler arası bağlantılar kurar; onları değerlendirir.”

11- Berrin Taş – Hep Yolda

18 Şubat 2021

13 Şubat günü öğle saatlerinde güvenlik şubeden geldiler. Bir hafta
içinde Vatan Caddesi emniyetine gitmem gerekiyormuş. Tebliğ edilen küçücük kağıtta hiç bilgi yok. Kapıya gelen de bilmiyorum dedi.

Avukat arkadaşlarımızla konuştuk. Dilek Yılmaz Özmen emniyeti aradı.

13- Nurbanu Kablan – İsyan (Şiir) 

14- Yusuf Çotuksöken – Özsözler Günlüğü (15) Aralık 2020 3 Aralık

“Her başarısızlık akıllı insanlara güç, güven ve cesaret verir; bunlarla yollarına devam ederler."

16- Seçkin Zengin (Hazırlayan) - Sanal Sokak (1)

Soru: Cengiz Gündoğdu’nun eleştiri anlayışını, nasıl tanımlarsınız? 

18- Hayrettin Geçkin – Düşçe (Şiir)

19- Sibel Özbudun-Temel Demirer – Başını Kaldıran Şiir İnsanlığımızdır

Neri(man) “karla, borayla, fırtınayla sınanmış” bir kadındır; ateşi de, ihaneti de görmüştür; her şeye karşın, hâlâ dik durup, diklenen yürekliliğiyle, bilinciyle “Kaldır Başını” diyenlerdendir.

Onu, çok eskilerden; demir parmaklıkların ardından tanırız; onur duyduğumuz yoldaşımızdır Neri(man).

22- Zeynep Alpaslan – İşte Bu (Şiir)

23- Hüray Kılıç – Dağlardan Meclise Bir Çocuk Gelin

Phoolan Devi Hindistan’ın Bundelkhand bölgesinde Ghur Ka Purva adında bir köyde 10 Ağustos 1963 de dünyaya gelir. Mallah kastına bağlı Devi ailesinin dördüncü ve en küçük çocuğudur.

Bugün bile sanayinin gelişmediği, işsizliğin kol gezdiği bu bölge kurak ve tarıma elverişsiz topraklarla kaplıdır. Ailesinin 400 m2lik bir toprağı vardır ve içinde yaprakları şifa amaçlı kullanılan bir tek maun ağacı. Ailenin tek umudu bu ağaçtan gelecek gelirdir.

26- Nurşen Aydoğan – Aile İçi Şiddet, Kadın Cinayetleri

Görüntülü olarak, Çinli şarkıcı kadın Tan Weiwei’i dinliyorum. Şarkısı Xiaojuan (Küçük Juan), 2020’de bestelenmiş. Çince şarkısının sözlerini araştırınca, Çin’deki aile içi şiddeti anlattığını anlıyorum. Kadına şiddete karşı yazılmış Küçük Juan. Küçük Juan, Çin’deki şiddetin kadın kurbanlarının simgesi, kimliği belirsiz kadın cesetlerinin adıdır.

30- Sevda Topaloğlu – Kendine Dönme Zamanı (1)

Tanrı, kadını neden yarattı? Erkeğe hizmet etsin diye mi? Erkek, kadını aklı olmayan et yığını bir cinsel nesne olarak görsün, kıskansın, sakınsın, saklasın diye mi? Kadının en büyük tılsımı görülen doğurganlıkla, kadın, üremeyi, neslin devamını sağlasın diye mi? Kadın, bunca acıya katlansın ve hep ikincil olsun diye mi? Erkeği adam etsin diye mi? Neden yarattı?!

33- İnsancıla Mektup

34- Nurduran Duman – Dergiler Arasında İnsancıl... Berrin Taş

30. yılını kutlayan İnsancıl'ın sahibi ve yazı işleri sorumlusu Berrin Taş'la konuştuk.

37- Hüseyin Kandil - Yere Bakmayanlara!

38- İnsancıl Arşivinden

40- Zekine Dündar – Hoş Bir Şarkı (Şiir)

41- Ali TAŞ Adn. - Binbir Renk Binbir Çiçek “Yaşar Kemalli Anılar” (3)

Cumhuriyet gazetesinde çıkan “Yanan Ormanlarda Elli Gün’’ adlı röportajlar yapan, “Tarla yapmak için köylülerin çıkardığı orman yangınlarını, ormancılar ile kaçakçıların savaşını, erozyonları” bilen doğa dostu Yaşar Kemal “Büyük Anadolu Yürüyüşü”ne destek için verdiği beyanatta, “Doğaya düşman olan bir ülke olduk çıktık” demiş, ardından Anadolu’yu talan edenlere seslenerek, “Anadolu’nun, insanları kolay bağışlamadığını” söylemişti.

46- Hayrettin Geçkin – Kemal Özer Buluşması (2)

Reyhan Yıldırım’ın sorusu: Kemal Özer, kuşkusuz söyleyeceğini şiiriyle söylüyor ama kendisinin 2. Yeni Hareketinden kopuşunu ve doğrudan Toplumcu Gerçekçi Hareketin içinde yer aldığını ifade eden bir beyanı var mı?

Hayrettin Geçkin: Kuşkusuz var. Toplumcu Gerçekçi Hareketin içindeyken çıkardığı Kavganın Yüreği adlı şiir kitabının arka kapağında yer alan görüşlerini mutlaka aktarmalıyım diye düşünüyordum ben de. İyi ki anımsattınız.

52- Ömer Burçin Özkışı – Kar Mevsimi Çocukları (Şiir)

53- Türkiye PEN Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneğince 2003 yılından beri kutlanan 14 Şubat Öykü günü bildirisini bu sene beş öykücü yazdı.

55- Sayıl Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi

31 Ocak Pazar

Bana yabansı gelen bir durum üstüne düşünüyorum. Durum şu. Yazar solcu, Biliyorum, hiç ödün vermedi şimdiye dek, Yazılarını okuduğum bir yazar, Geçende bir yazısını okuyorum. Liberal bir yazar, sosyalizme söven bir kitabı çevirmiş, Solcu yazar, liberal yazara “Dostum” diyor,

Solcu bir yazarın, liberal bir yazara “dostum” demesi bana yabansı geliyor. Sözlüğe baktım, şöyle diyor dost için “Sevilen, güvenilen yakın arkadaş, gönüldaş, iyi görülen (kimse) düşman karşıtı”.

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Yayınlanma Tarihi
    3 / 2021
  • Yayınlanma Sayısı
    1
  • Sayfa sayısı
    64
  • Ağırlık
    64
  • Boyutlar
    19 x 27
  • Cilt Tipi
    Ciltsiz
  • Kağıt Cinsi
    2. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
  • Cep Boy
    Hayır
  • Barkod
    3990000006133
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç