Kitap Hakkında
İş ilişkisi içerisinde, tarafların tek taraflı irade beyanıyla ileriye yönelik olarak iş akdini sona erdirmelerine ‘fesih' denir. İş akdinde fesih kavramını ele alırsak iki farklı fesih türünü incelemek gerekecektir. Bunlardan biri geçerli nedenle fesih, bir diğeri ise haklı nedenle derhal fesihtir.
Kitapta; Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 158 sayılı Sözleşmesi ile 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ilgili maddeler incelenerek Türk iş hukukunda geçerli neden kavramı ve geçerli nedene dayalı fesih türü açıklanmaya çalışılmıştır. Geçerli nedenin temel aldığı iş güvencesi kavramı, iş güvencesinden yararlanabilmenin şartları, Türk hukukundaki yeri ve önemine değinilmiştir.
Kitabın ilerleyen kısımlarında geçersiz fesih kavramı, geçersiz feshe nelerin sebep olduğu ve geçersiz fesih ile işçinin yasal olarak talep edeceği haklar üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda işçinin açacağı işe iade davasının tanımı, hukuki niteliği, dava açma süreleri ve dava sonucunda doğacak hukuki sonuçlar ele alınmış, İş Kanunu'nun 20.maddesi uyarınca, iş sözleşmesi sebep gösterilmeksizin veya gösterilen sebep geçerli olmaksızın feshedilen işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde arabulucuya başvurma hakkı, arabulucu aracılığıyla ihtilafın çözülmesi ya da çözümlenememesi durumlarında işçinin izleyeceği iki farklı yol ve hukuki süreçlerin işleyişi kademeli olarak okuyucuya aktarılmıştır.
Konu Başlıkları
İş Sözleşmesinin Feshi
İş Güvencesi ve Geçerli Neden Kavramı
Geçersiz Feshin Sonuçları ve İşe İade Davası
Ürün Özellikleri