Kitap Hakkında
İslam öncesinde Anadolu dışında başlatılan Türk mezar taşı geleneği, asıl dikkat çekici gelişimini İslam sonrasında Anadolu’da ortaya koymuştur. Bu köklü oluşumun en önemli hissedarı şüphe yok ki Osmanlı Devleti’dir. Anadolu Türk sanatının ilk evrelerinden itibaren yaygın biçimde kullanılan mezar taşları, Osmanlı döneminde gittikçe karakteristikleşen bir çizgide gelişimini sürdürmüştür. Osmanlı, pek çok sanat dalında olduğu gibi mezar taşı konusunda da geleneğe dayandırdığı başlangıç noktasını, kendi özünde dönüştürerek özgün bir sanat dalının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Osmanlı mezar taşlarının en zengin çeşitlilik arz eden uygulamaları başkent İstanbul’da yer almaktadır. İstanbul Davut Paşa Külliyesi haziresindeki mezar taşlarını konu edinen bu çalışma, Osmanlı sanatının 17. ve 19. yüzyılını kapsayan süreç içerisinde geçirdiği sanatsal ve kültürel değişimi, mezar taşlarına yansıyan boyutu ile incelemektedir.
Ait oldukları dönemlerin sanatsal anlayışı başta olmak üzere, tarihi topoğrafyası, sosyal ve idari tarihi, aile yapısı, hastalıkları, kıyafetleri, edebiyat ve dil kullanımı hakkında ilgi çekici detaylar barındıran bu çalışmanın farklı bir perspektifle Türk İslam mezar taşı külliyatına katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.
Ürün Özellikleri