Kitap Hakkında
Her Devlet, kendi personel rejimindeki farklılığa bağlı olarak memurlar ve diğer kamu görevlilerinde arayacağı nitelikler konusunda değişik düzenlemeler yapmakla birlikte, genel olarak görülen ortak düzenleme, memurluğa ve diğer kamu görevliliğine girmek isteyen herkesin, yapılan sınavlara girmesi ve bu sınavlarda başarılı olmasıdır.
Devlet memurluğuna ve diğer kamu görevliliğine girişte sınav koşulunun varlığı liyakat ilkesinin gerçekleştirilebilmesinin bir teminatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca günümüzde Devlet memurluğuna ve diğer kamu görevliliğine girişte yapılan sınavların, kişilerin bilgi ve yeteneği göz önüne alınarak farklı düzeylerde yapılması da eşitlik ilkesini sağlayıcı bir uygulamadır. Devlet memurluğuna ve diğer kamu görevliliğine girişte getirilen sınav koşulunun adaletsizliği önleyici, eşitlik ve liyakat ilkelerini sağlayıcı yapısıyla objektif bir değerlendirme mekanizması olduğu görülmektedir.
Türk personel rejiminde Devlet Memurları Kanunu genel kanun mahiyetindedir. Ayrıca özel kanunlar da kamu görevliliğine giriş konusunda Devlet Memurları Kanununa atıf yapmaktadırlar. Devlet Memurları Kanunu (mad. 50) ile özel personel ve teşkilât kanunlarında, Devlet memuru ve diğer kamu görevlisi olarak atanacakların açılacak kamu personeli sınavlarına girmelerinin ve kazanmalarının şart olduğuna dair hükümler konmak suretiyle, Türkiye'de kamu hizmetlerine girişte sınav usulünün esas olduğu kabul edilmiştir. Buna göre kural olarak, kamu görevliliğine alınacakların, yapılacak sınavlara katılmaları ve başarılı olmaları şarttır. Ancak bazı istisnai durumlarda sınavsız olarak memurluğa giriş söz konusu olabilmektedir. Örnek olarak 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde düzenlenmiş olan İstisnai Memurluklar verilebilir.
657 sayılı Kanunda (mad. 50/2), sınavların yapılmasına dair usul ve esaslar ile sınava tabi tutulmadan girilebilecek hizmetler ve bunların tabi olacağı esasların Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir genel yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir. Bu kural gereğince, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çıkarılarak sınavlar, sınavların usul ve esasları ile ilgili konular düzenlenmiştir. Bu Yönetmeliğin amacı, ilk defa kamu görevliliğine atanacakların seçimi ile kamu idare, kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere (Yönetmelikte genel olarak belirtilen A grubu kadrolar) atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmektir.
Hâkimlik ve savcılık gibi kamu görevleri dışında genel olarak Devlet memuru ve diğer kamu görevlisi adaylarının, öncelikle KPSS'ye girmeleri ve ilgili kamu idare, kurum ve kuruluşunun belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları şarttır. Özellikle A grubu kadrolar gibi, özel mevzuat hükümleri uyarınca yazılı, yarışma ve yeterlik sınavları ile girileceği belirtilen kariyer mesleklerini oluşturan kamu görevleri için, öncelikle ÖSYM'nin yapacağı KPSS sonuçlarına göre aday çağırılması koşuluyla, idarelerin kendi mevzuat hükümlerinin uygulanmasına imkan tanınmıştır. Bu bağlamda kamu idare, kurum ve kuruluşları, kendi mevzuat hükümleri doğrultusunda ÖSYM Başkanlığı aracılığıyla veya kendileri yazılı sınav gerçekleştirebilirler ve bunun yanında sözlü sınav da yapabilirler. Ancak yapılacak olan yazılı ve/veya sözlü sınavların özelliklerinin objektif esaslar çerçevesinde önceden belirlenmiş olması da gerekir.
Kamu hukukunun alt dalları olan Anayasa hukuku, idare hukuku, kamu personel hukuku, idari yargılama hukuku, insan hakları hukuku gibi birçok hukuk dalının inceleme alanı içerisinde yer alan konuların, özellikle hakimlik-savcılık, kaymakamlık ve diğer mesleklere ilişkin yapılan sınavlarda çokça sorulduğu herkesçe bilinmektedir. Belirtilen derslerin konularına ilişkin sorular aynı zamanda KPSS'de de çokça çıkmaktadır. Bu durum sınavlara girecek öğrencilerin kamu hukukuna ilişkin orijinal soruları çözmek suretiyle sınavlara hazırlanmaları ihtiyacını doğurmuştur. Kamu hukuku soru bankası kitabı işte bu ihtiyacın giderilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kitapta kamu hukuku derslerine ait orijinal sorular dışında genel hukuka ilişkin de sorular yer almaktadır.
Ürün Özellikleri