Kitap Hakkında
İklim, herhangi bir coğrafi bölgedeki fiziki özellikler ve atmosferik olaylardan kaynaklı olarak gerçekleşen tüm zamansal ve durumsal değişiklikleri kapsar. İklim değişikliği ise, uzun yıllar boyunca hava şartları ve dünya yüzeyindeki su, kara ve buz kütlelerinde görülen değişikliklerin sebep olduğu olayların tümünü kapsar.
İklim değişikliğiyle mücadele yöntemlerinden birisi ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik adına gerekli unsurların kalkınma modellerine dahil edilmesi olarak ele alınabilirken, diğeri sosyal adaletin sağlanmasıdır. İklim değişikliği kişileri farklı şekilde etkiler ve en çok ayrımcılığa uğrayanlar, güvenlik hakkı ve sosyal adalete erişim haklarından faydalanmaları engellenen kişilerdir. LGBTİ+’lar da bu etkiye açıktır ve bu durumdan etkilenmektedirler. İklim adaleti içerisinde, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasındaki kaynak dağılımının irdelenmesini barındırırken; aynı zamanda cinsiyetler ve kimlikler arası, kuşaklar arası, ekonomik sınıflar arasındaki ilişkileri de ele almaktadır. Peki, tüm bunlar arasındaki ilişki ve güncel tartışmalar bize ne anlatmakta?
Kaos GL Dergisi’nin İklim sayısında bu alandaki güncel tartışmalara yer açmaya çalışırken, “Toplumsal cinsiyet, LGBTİ+’lar ve iklim değişikliği arasındaki ilişki nedir? LGBTİ+’lar iklim değişikliği ile mücadelede nasıl zorluklar ve tehlikelerle karşı karşıya kalmakta? Ekofeminizm ve queer ekoloji kavramlarına dair güncel tartışmalar ne ifade etmektedir? Söz konusu iklim krizi olduğunda sivil toplum örgütleri ve aktivistler nasıl adımlar atabilir? Queer sanat ve iklim nasıl bir noktada kesişiyor?” sorularına ve fazlasına yanıtlar aradık.
İklim dosyasına Karin Herrström, Yasemin Bahar, Özlem Altıparmak, Yunus Kara, Özge Gökpınar, Özge Özgüner, Funda Uğraş, İrem Yanpar Coşdan, Furkan Öztekin, Öz- gür Renkler Derneği, Genç LGBTİ+ Derneği ve Lavender LGBTİQ+ yazıları ve röportajlarıyla katkı sundu.
Güncel Sayfalar’da ise Gizem Karagöz, Defne Güzel, Onur Köybaşı, Ayça Şebnem, Ali Bulunmaz, Merve Engür, Deniz Satır Hartikainen ve Belgin Günay yazıları ve röportajlarıyla eşlik etti.
Kapak ve umumda Hasan Doğan Yılmaz’ın çalışmaları yer alırken; yazılara çizimleriyle Cansu Dinç eşlik etti.
Türkiye’deki LGBTİ+ hareketinde iklim değişikliğine dair çalışmaları hayata geçirdikleri için ve bu sayının hazırlanmasında sundukları desteklerden dolayı 17 Mayıs Derneği’ne; bu sayıda katkı sunan herkese ve siz okuyucularımıza çok teşekkür ederiz.
Keyifli okumalar,
Ürün Özellikleri