Kitap Hakkında
Halvetîler, Diyâr-ı Rûm’da neşv ü nemâ bulup geniş bir coğrafyaya yayılan büyük bir medeniyetinmânevî mimarları olmuşlardır. Bu cihetten bakıldığında tarîkatın müessisi PîrÖmerü’l-Halvetî Hazretleri’nin halîfelerinden başlayarak Pîr-i Sânî SeyyidYahya Şirvânî Hazretleri’nin pek çok halîfesinin de Anadolu’da zuhûr etmesitesadüf değildir.
Halvetiyye’nin,tarîkat-ı aliyye içinde en çok şube ve kola sahip olmasıhasebiyle dergimizinbu sayısında üç ana kol ve bunlardan neş’et etmiş bazı şubeleri işlemeyi uygunbulduk. Her şeyi anlattık gibi bir iddia içinde değiliz ancak daha evvelkonuşulmayan bazı hususlarada dikkat çekildiği kanaatindeyiz. Bu sayımızda anlatılmayan veya niçin yok, denilen mevzular daha sonraki sayılarımızda peyderpey işlenecektir. Hatta bu minvalde günümüz sûfîleri ve sûfî anlayışları ile ilgili müstakil bir sayı hazırlanacağını da buradan siz kıymetli okuyucularımıza duyurmuş olalım. Muhterem Hocamız Süleyman Uludağ’ın ‘Halvet’başlıklı yazısıyla başlayan, Keşkül’ün bu 23. sayısındaki yazılardan bazıları şöyle:
Halvetiyye ve SeyyidYahya Şirvânî Hazretleri üzerine pek çok değerli çalışması bulunan MehmetRıhtım’ın, Tarîkat-ı Aliyye-i Halvetiyye’nin tarihî köklerini anlattığı yazısı,Mustafa İsmet Uzun’un ‘AydınlıAydınlık Bir Sôfî: Dede Ömer Rûşenî’ başlıklı yazısı bu bereketli yoluve büyüklerini resmederken gönlümüzü de sürurlandırıyor.
Ürün Özellikleri