Kitap Hakkında
Koronavirüs pandemisinin yarattığı olumsuzluklardan sağlık çalışanlarının yanında en çok hizmet sektöründeki ücretli çalışanlar etkilenmiş; bunların bir kısmı işini kaybederken, bir kısmı da yaptıkları iş yüksek bulaş riski içermesine rağmen çalışmaya devam etmek zorunda kalmıştır.
İş görme edimini sürdürmek zorunda kalan işçilerin maruz kaldıkları koronavirüs hastalığının bir iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda tartışmalar bulunmaktadır. SGK, koronavirüs hastalığının iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edilmeyeceğini duyurmakla birlikte, DİSK ve TTB gibi işçi ve meslek örgütleri aksi görüşü savunmaktadır. Mevzuatın yeterince açık olmaması bu konuda nihai bir kanaat oluşturmayı güçleştirmektedir.
Bu çalışmada, sosyal sigorta edimleri açısından olağan bir hastalık ile iş kazası ve meslek hastalığına bağlanan farklı sonuçlar kıyaslanmış, ayrıca konu ile ilgili yasal düzenlemeler yanında doktrin ve mukayeseli hukuk ışığında koronavirüs hastalığının iş kazası veya meslek hastalığı olarak değerlendirilme imkânının olup olmadığı tartışılmıştır. Sosyal sigorta edimleri dışında, işini görürken koronavirüs hastalığına maruz kalan işçiye veya destekten yoksun kalanlarına karşı işverenin sorumluluğu ayrıca detaylı olarak değerlendirilmiştir.
Konu Başlıkları
Covid–19'un İş Kazası veya Meslek Hastalığı Sayılması
İşverenin SGK'ya Karşı Sorumluluğu Açısından Koronavirüs Hastalığı
İşverenin İşçiyi Koruma ve Gözetme Borcu Açısından Koronavirüs Hastalığı ve Tazminat Yükümlülüğü
Mücbir Sebep ve Kaçınılmazlık
İşverence Alınması Gerekli Önlemler, İhlali ve Sonuçları
Ürün Özellikleri