Kitap Hakkında
Türk-İslâm âleminin önemli yapıtaşlarından, Türk aksakalları kervanının ser-halkası olan Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî, yüzyıllardır Türklerin manevi hayatında silinmez izler bırakan önemli simalardan biri olmuştur. O, asırlardır sadece Türkistan’da değil, tüm Türk halklarının ruhi dünyasını etkilemiştir. Hoca Ahmed Yesevî, Türkçe söylediği hikmetleriyle Türkleri Müslümanlığa, Türkçe konuşmağa davet etmiş, onların İslâm marifetine sahip olmalarını sağlamıştır. Nitekim Türkler arasında ilk defa Tasavvuf yolunu açarak “Yesevîlik” adıyla ilk tarikatın kurucusu olmuştur.
Aynı zamanda Ahmed Yesevî, Türk Tasavvuf şiirini başlatan ilk mutasavvıftır. Onun hikmetlerinin halk dilinde, sade, akıcı ve ezberlenmesi kolay eserler olduğu, asırlardır Türklerin irfani anlamda gelişmesine önemli katkılar sağladığı kati bir gerçektir. Hikmet geleneği kendisinden sonra da devam etmiş, “Divân-ı Hikmet”in çeşitli yazma ve matbu nüshalarında onlarca mutasavvıf şairin dinî-manevi dörtlükleri yer almıştır.
Hoca Ahmed Yesevî'nin 27. göbek neslinden, Yesevi Ocakları Kültür Eğitim Vakfı kurucu genel başkanı sayın İsmetullah Yesevî'nin Haca Ahmet Yesevi Üniversitesinin sponsorlüğü ile derin araştırmalarıyla, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nadirhan Hasan’ın editörlüğününde yayına hazırlandı.
Çok önemli ve değerli bilgi ve materyallerin yer aldığı bu eserde Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Hindistan, Azerbaycan, Rusya akademisyenlerinin Pir-i Türkistan'la ilgili yazılarına yer verilmiştir.
Bu yazılar konu itibarıyla farklılık göstermektedir. Örneğin, bazıları, büyük pîrin hayatı, çalışmaları, nesepnâmeleri hakkında, bazıları Yesevîlik tarikatı, diğerleri ise fikir, düşünce ve eserleri doğrultusundadır. Birçoğu da Şeyhü’l-Meşayih’in Türkistan'daki türbesiyle ilgilidir. Kitapta yer alan makalelerin bazıları ilk defa basılmaktadır. Bazı makaleler de eski senelerde yayımlandığından, orijinalliği ve niteliği açısından değerlendirilerek, yeniden gündeme getirilmiş ve unutulmamaları amaçlanmıştır.
Ürün Özellikleri