Kitap Hakkında
Teknolojide yaşanan gelişmeler ve küreselleşmeyle birlikte ülkeler arası sınırlar neredeyse ortadan kalkmış ve rekabet üst seviyeye ulaşmıştır. Artan rekabetle birlikte sahip olunan kıt kaynakların kullanımında bir yönetim aracı olarak etkinlik analizlerinin önemi daha da artmıştır.
Günümüzdeki rekabet koşulları işletmeleri, kaynaklarını en etkin şekilde kullanmaya zorlamaktadır. İşletmelerin ürettikleri çıktılar ile bu çıktıları elde etmek için kullandıkları girdiler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde etkinlik analizleri önemlidir.
Bir işletmenin etkinliğinin bilinmesi işletmenin gelecekte verecek olduğu kararlara da ışık tutmaktadır.
Etkinlik ölçme yöntemleri; oran analizi, parametrik ve parametrik olmayan yöntemler olmak üzere üç gruba ayrılır.
Tek girdi ve tek çıktı kullanılarak kolay bir şekilde hesaplanan oran analizlerinden genellikle örgütsel performansın hesaplanmasında yararlanılır. Ancak tek bir oran bir işletmenin performansını belirlemede yeterli değildir. İşletmenin performansını belirleyen başka faktörler bu analizle kapsam dışında bırakılmış olacaktır.
Parametrik yöntemler, fonksiyonel şekli önceden bilinen bir regresyon çizgisinin parametrelerini tahmin ettikten sonra her bir gözlemin regresyon çizgisine olan uzaklığını ölçen yöntemlerdir (Bayraktutan ve Pehlivanoğlu, 2012: 132). Parametrik olmayan yöntemlerde ise amaç fonsiyonu açısından parametre sayısı sonsuzdur ve fonksiyonel formun önceden belirlenmiş olması gerekmez (Bayraktutan ve Pehlivanoğlu, 2012: 132).
Ürün Özellikleri