Kitap Hakkında
Editör’den
Seyyâhı âlem değilse bile seyyâhı Nepal Muharrem Yellice’nin gezi, gözlem ve araştırmalarının sonucu olarak ortaya çıkan bir eser…
Felsefede meşşailik bir ekol; yürüyenler, gezenler, gezerek ders anlatanlar demek…
Aristoculuk ve Aristo felsefesine bağlı olanlar için de meşşai denir. Birde felsefe tarihinde seyyah felsefeciler var. Platon gibi…
Onun yaşlılık dönemi eserinde doğru ve yanlış devlet şekillerini örneklerken; duyduklarını veya okuduklarını değil, bizzat görerek, devletlerin yönetim biçimleri ile içinde yaşayan insanların karakterleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu teşhis ediyor… Elinizdeki bu eserde, Türkiye’de pek bilinmeyen ülkelerden biri olan Nepal’in; tarihi, kültürü, felsefesi, coğrafyası ve daha birçok özelliklerini yaşlı Platon gibi deneyimli bir araştırmacı ve yazarın kaleminden okuyacaksınız…
Doç. Önder Bilgin
Akdeniz Üniversitesi Felsefe Bölümü
Sevdasından vaz geçmeyen bir Türkçü: 20. Yüzyılın sonu ile birlikte “ideoloji dönemi” de bitti diyenler yanılıyorlar. Global bir dünyada uluslararası ilişkilerde “ulus devlet ideolojisi” aksine hayati önem kazanmıştır. Yazar Türkolog Muharrem Yellice; gittiği her coğrafyada Türk izlerini titizlikle araştırır. Sosyolojik analizler yaparak siyasal ve tarihsel gelişmeleri irdeler, belgeler toplayarak zihinsel kuluçka halindeki fikirleri zamanı gelince dipten gelen dalgalanmalarla kabarır yazıya dökme ile dışa vurur. Çoğu okurun tasavvur sınır ve limitini aşarak fikri değişime damgasını vurur. Günü birlik yaşamlarda, başka bir değişle güncel siyaset açısından teyit edilmeyebilir. Hatta ilk anda bu siyasetle çelişir gibi görünebilir. Ancak o iflah olmaz sevdası “Turan ülküsü” yolunda elinde kalemle Yürür.
Nepal kitabını da aynı aşkla yazmıştır. “Aryan ve Türk Tarih Tezi” üzerine yaptığı çalışma başlı başına bir bilgi hazinesidir. Meslektaşlarının ve özellikle üniversite öğrencilerinin çok faydalanacağı bir eser…
Ali TUR
Kitap eleştirmeni
Ürün Özellikleri