Kitap Hakkında

Bu kitap, Troas Bölgesi'nin kuzey-doğusunda yer alan PARİON antik kenti (Çanakkale-Biga-Kemer Köyü) arkeolojik kazılarının başlangıcı anısına hazırlanmıştır ve ilk önemli buluntulardan biri olan, Bronz Amphora-Situlanın ayrıntılı bir çalışma öyküsünü oluşturmaktadır. İda'da (Kazdağı) büyüyen anısına haırlanmış ve gençliği burada geçen Parion'lu Paris'in; hani şu antik dünyanın en güzel kadınını seçen, yakışıklı Anadolu delikanlısının kentidir Parion. Troya kralı Priamos'un küçük oğludur Paris ve Troya'nın başına felaketler getirecek diye bir bebek iken İda'ya bırakılmış; ancak sonradan yolu Parion'a düşmüş ve gençlik dönemini Parion'da geçirmiştir. 

Uzun süren sahipsizlik ve suskunluğundan kurtarılan Parion; 2005 yılında, ekibimizin gelmesiyle başlayan kazma-kürek sesleriyle derin uykusundan uyandırılmış ve sahip olduğu kültürel zenginlikleri arkeoloji dünyasına tanıtılmaya başlanmıştır. 2004 yılında Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nin yaptığı kurtarma kazısı sayılmazsa, 2005 yılından itibaren Güney Nekropol'de başlatılan ve her gün biraz daha genişleyerek sürdürülen arkeolojik çalışmalarla uyuyan dev Parion, üzerindeki sessiz toprak yığınından silkelenerek uyanıyor ve bilim insanına gizemli kapılarını açıyor. Yaşanılan tüm zorluklara karşın '' Bir sevdadır Parion...'' düşüncesi, kolay elde edilmeyen bir başarıyla ve özveriyle kazılıyor.

Bu çalışmada, 2005 yılı ilk dönem Parion kazılarında Güney Nekropolis'de ele geçen ve çeşitli çalışmalara konu edilen Bronz Amphora -situlanın, bu monografik çalışmada, gelişen Parion kazılarının ortaya koyduğu bilimsel sonuçlar da göz önünde tutularak, yeniden derli toplu değerlendirilmesi amaçlandırılmıştır.

Kazıların başlangıcından itibaren, çalışmalarımıza sürekli destek veren T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne, Çanakkale Valiliği'ne, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'ne, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü'ne, Biga Kaymakamlığı'na, Parion Kazısı Ana Sponsoru İÇDAŞ A.Ş Genel Müdürü Sn. B. ENGİN başta olmak üzere, çalışmalarımızla ilgilenen İçdaş'taki tüm dostlara; Çanakkele il Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne, Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ndeki PArion Severlere, Kemer Köyü Muhtarı Sn. Veysel GÜLER'e, Sn. M.M NUROVA'ya, Sn. K. KARABIYIK, Sn. R. KARABIYIK ile burada adını sayamadığımız kazılara destek veren tüm PArion sevdalılarına ve kazılara katılarak ter döken öğrenci arkadaşlara, Kemer Köyü halkına ve tüm Parion gönül dostlarına sonsuz teşekkür ederiz.

Prof. Dr. Cevat BAŞARAN (Atatürk Üniversitesi) 

Prof. Dr. Vedat KELEŞ (Ondokuz Mayıs Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Ersin ÇELİKBAŞ (Karabük Üniversitesi)

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Yayınlanma Tarihi
    2019
  • Yayınlanma Sayısı
  • Sayfa sayısı
    119
  • Ağırlık
    119
  • Boyutlar
    20 x 28
  • Cilt Tipi
    Ciltsiz
  • Kağıt Cinsi
    1. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
    Türkiye
  • Cep Boy
    Hayır
  • Barkod
    9786053965145
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç