Babil’in Yorumu

Gökhan Tunç, 20. yüzyıl Türk şiirinin en önemli isimlerinden Yahya Kemal’i, Harold Bloom’un “etkilenme endişesi” kavramı çerçevesinde ele alarak şairin yaşadığı dönemde ve kendinden sonraki kuşaklar üzerinde ne gibi etkiler bıraktığını tartışıyor. Tunç, birbirinden farklı poetik anlayışlara ve dünya görüşlerine sahip şairlerin Yahya Kemal’i nasıl algıladıklarını ele alırken, tartışmasının merkezine beş şairi yerleştiriyor: Ahmet Haşim, Nâzım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Orhan Veli. Nurullah Ataç’ın deyişiyle Yahya Kemal’de “zamanın şair ve muharrirlerini ezen bir büyüklük” var ama Türk şiirindeki etkisi bununla sınırlı kalmadığı için, kitabın müstakil bir bölümü de Türk şiirinin âdeta yatağını değiştiren İkinci Yeni şairlerinin Yahya Kemal algısı inceleniyor.

Kitap Hakkında

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ifadesiyle Fransa’dan “eve dönen” Yahya Kemal Beyatlı, kulaktan kulağa yayılan ünüyle birlikte Türk şiirine sarsıcı bir rüzgârı da beraberinde getirmiştir. Çok az şiiri yayımlandığı dönemde bile çağın otorite figürleri tarafından Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilmiş ve bu ün kısa sürede artarak ona “Tanrı şair” gibi abartılı unvanların verilmesine yol açmıştır. Yaşamında şiir kitabı yayımlamadığı hâlde baskın karakteriyle, poetikasıyla, Batı ve Doğu şiirini, kültürünü ve tarihini çok iyi bilmesiyle Türk şiirinde müstesna bir yer edinen Yahya Kemal, farklı ideolojilere ve şiir anlayışlarına sahip birçok şair için özgün bir poetika geliştirme sürecinde mutlaka hesaplaşılması gereken şiirsel bir figür olarak kabul edilmiştir. Söz konusu duruma, Yahya Kemal’in bu çalışmada özellikle altı çizilen “etkileme arzusu” da eklenince halefleri için onun şiirsel rüzgârına karşı durup özgün bir poetika ve şiir inşa etmek iyice zorlaşmıştır.

Bu kitapta Türk şiirinin önemli temel taşlarının, Yahya Kemal’in bahsedilen yıkıcı şiirsel rüzgârına karşı durarak özgün bir poetika ve şiir geliştirme süreçleri Harold Bloom’un “etkilenme endişesi” kavramı merkezinde sorunsallaştırılmıştır. Çalışmada, Yahya Kemal’den etkilenen, bu etkiyi endişeye ve kendileri için bir imkâna dönüştürerek özgün bir şiir geliştiren, bir başka ifadeyle Yahya Kemal’in yıkıcı rüzgârını arkasına almayı başarabilen şairlerin şiir macerası konu edinilmektedir. Böylelikle kitap Yahya Kemal merkezinde Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nâzım Hikmet, Faruk Nafiz Çamlıbel, Orhan Veli ve İkinci Yeni şairlerini de içine alarak Türk şiir tarihinin poetik gelişimini tartışan bir metin mahiyetine bürünür.

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Sayfa sayısı
    198
  • Yayınlanma Sayısı
    1
  • Ağırlık
    198
  • Boyutlar
    14 x 21
  • Cilt Tipi
    Ciltsiz
  • Kağıt Cinsi
    2. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
  • Cep Boy
    Hayır
  • Yayınlanma Tarihi
    7 / 2018
  • Barkod
    9786051557144
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç