Kitap Hakkında
Türkiye’de eğitim sistemi konusunda şikâyeti olan çoktur ama çözüm önerisine sıra geldiğine herkes susar. Yetkililer önerisi olan birinin projesini bulduğunda ona balıklama atlayarak, bize uygun olup olmadığına bakmaksızın (inanç, örf, adet, toplumsal yapı, …) denemeye çalışırlar. Sonunda yazboz tahtasına dönmüş bir eğitim sistemi ile geleceği inşa etmeyi, üretmeyi, icat etmeyi ıskalamış; futbolla, tüketimle ve medyanın kılavuzluğunda yönlendirilen bir toplum haline geldik.
Toplumun birçok meselesinin altında bulunan ana dertlerden biri olan ‘sağlıklı ve ahlaklı bir insan/toplum’ inşası yine televizyon ekranlarındaki birbirleri ile tartışan birkaç kişiye kalmıştır.
Bu sorun toplumumuzdaki vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının da çözmeyi hayal ettikleri konulardan olması sebebiyle farklı üretimler yapmaya çalışılmaktadır.
Bu kuruluşların yapacakları en önemli araştırma, “neyin eksik yapıldığı ve bunu giderecek bir programın nasıl uygulanacağı?” konusudur.
Bu soruya cevap olması açısından okullarda uygulanana müfredata ek olarak sivil toplum kuruluşlarının ‘Yardımcı Müfredat’ adıyla bu açığı kapayabileceğini söylemek teorik olarak mümkündür.
Yardımcı bir eğitim müfredatı; mevcut sistemdeki çocukların ihtiyacı olan; İslamî şuur ve okuma bilincini verecek bir yapıda olmalıdır. Ayrıca eğlenerek öğrenen, gerçekleştirdiği sosyal faaliyet ile sosyalleşen ve yetenek arttırıcı faaliyetlerle kabiliyetlerin öne çıktığı bir süreç olmalıdır. Bu amaçlara uygun hazırlanma iddiası ile elinizde bulunan bu müfredat uygulanması ile istenilen eğitim hayat bulacaktır.
Bu iddialı çalışma geleceği inşa etmek isteyen idealist, inanmış, gönüllü eğitimciler eliyle ancak gerçekleşebilir.
Eğitimciler/hocalar günümüzün gizli kahramanları olarak yaptıkları özverili çalışmalar ile ahirete hazırlık yapmada en önde koşmaktadırlar.
Derneklerde bulunan gönüllü eğitimcilerin bir araya gelerek bu soruna ürettikleri cevapların acemice de olsa çok değerli olduğu kanaati okuyanlarda oluşacaktır.
Bu eser, Sivil Toplum Kuruluşlarında bulunan ve gençlik ile faaliyet yapan Gönüllü Eğitimciler için okul dışı zamanlarda uygulanabilecek ‘Yardımcı bir Müfredat’ olarak hazırlanmıştır.
Yardımcı Müfredat dört ana başlıktan oluşmaktadır;
1)Sohbet Konuları,
2)Rehberlik Sohbetleri,
3)Sosyal Faaliyetler
4)Yetenek Arttırıcı Çalışmalar.
Kitabın başında hazırlanan Yardımcı Müfredat sunulmakta ardından bu müfredatın nasıl kullanılacağı anlatılmakta ve müfredat içeriği olan konular teker teker bir makale şeklinde sunulmaktadır.
Sosyal Faaliyetler ve Yetenek Arttırıcı Çalışmalar başlığının açıklamaları da çok yekûn tutacağından o çalışmanın ayrı bir kitap halinde sunulması planlanmaktadır.
Bu kitap İlkokul seviyesindeki öğrencilerle ilgilenen ailelerin de faydalanacağı Kılavuz Kitap niteliğindedir.
Kitabın oluşması için farklı derneklerden Gönüllü Eğitimcilerin özveri ile bir araya gelerek oluşturduğu komisyon bu çalışmayı gerçekleştirmiştir. Yapılan çalışmanın karşılığında “Allah’ın (c.c.) rızası aranmıştır”
Ürün Özellikleri