Kitap Hakkında
Avusturyalı siyaset bilimci ve kültürel antropolog Thomas Schmidinger, “Mazlum Bagok Kürt Gazetecilik Ödülü”nü kazanan bu kitabında, Suriye Kürdistanı’nı anlatıyor. Özellikle de son dönemde sadece Kürt özgürlük mücadelesinin değil, başta Suriyeliler olmak üzere tüm dünya halklarının dehşet ve öfkeyle tanık olduğu IŞİD katliamlarına karşı mücadelenin de sembollerinden birine dönüşen Rojava’yı...
Aynı zamanda Avusturya Kürt Çalışmaları Birliği genel sekreteri, Kurdische Studien ve Kurdish Studies dergileri yayın kurulu üyesi olan Schmidinger’in çalışması, sadece “dışarıdan” tespitlere değil, iç savaş koşullarının zorluklarına ve tehlikelerine rağmen bölgeye yaptığı bir dizi ziyaretin ürünü doğrudan gözlemlere dayanıyor.
Kitap, bir yandan sömürgecilikten Baas rejimine uzanan ve baskı, inkar ve adaletsizliklerle dolu bir geçmişe ayna tutarken öte yandan güncel tabloya dair bilinmeyen veya göz ardı edilen önemli detayları aktarıyor. Baas rejimi, emperyalist güçler, IŞİD ve diğer muhalif gruplar, Türkiye dahil bölge ülkeleri, Kürdistan’ın diğer parçalarındaki Kürt siyasal hareketleri…
Bir dizi aktörün müdahil olduğu ve nereye evrileceği hala belirsizliğini koruyan bir sürece dair, farklı Kürt siyasal aktörlerinin aldığı siyasal tutumlar ortaya seriliyor. Yazar, Salih Müslim ve Asya Abdullah’tan başlayarak önde gelen siyasi figürlerle yapılan röportajlarla bir dizi güncel soruya yanıt arıyor. Fakat sadece “büyük siyaset” sahnesine değil; kadınların, gençlerin, sanatçıların, sıradan insanların gündelik yaşamlarına da bakıyor; röportajlarıyla onların da sesini duyuruyor. Hem iç savaş ve İslamcı terörün yarattığı yıkım, ama hem de özgürlük mücadelesiyle kazanılan özgüven ve umut ışığında…
Ürün Özellikleri