Kitap Hakkında
İdarenin hukuki sorumluluğu, kamusal faaliyetler sonucunda, idare ile yönetilenler arasında yönetilenler zararına bozulan ekonomik dengenin yeniden kurulması ve idari etkinliklerden dolayı bireylerin uğradığı zararın idarece tazmin edilmesi olanağını sağlayan bir hukuksal kurumdur.
Tam yargı davaları, idarenin faaliyetlerinden ötürü, hakları zarara uğrayanlar tarafından idare aleyhine açılan tazminat davalarıdır. Bu tür davalarda yargı mercii, hem olayın maddi yönünü, yani zararı doğuran işlem ve eylemleri; hem de bundan çıkabilecek hukuki sonuçları tespit edecektir.
Kendine özgü kural ve ilkeleri olmakla birlikte özellikle tazmin ilkeleri noktasında idare hukukunun, özel hukuka en çok tam yargı davalarında yakınlaştığı söylenebilir.
Çalışmanın ilk bölümünde, idare hukukunun kendine has ilkeleri; teorik bilgiler ve güncel Danıştay kararları ile ortaya konulmuştur.
İkinci bölümde ise; hizmet türleri (adalet, belediye, eğitim, gümrük, kolluk, madencilik, sağlık, spor, su, ulaşım hizmetleri ve düzenleyici/denetleyici kurumların faaliyetleri ); zararın kaynağı (terör, doğal afet) ve zarara uğrayanın niteliği (kamu görevlisi, tutuklu/mahkum, vergi mükellefi / sorumlusu) dikkate alınarak yapılan tasnif uyarınca toplam on yedi başlık altında güncel Danıştay kararlarına yer verilirken önemli hususlara "bilgi notu" ve "hatırlatma" başlıkları altında değinilmiştir.
Yapılan bu tasnif ile uygulayıcıların ilgili Danıştay kararlarına daha kolay ulaşmaları amaçlanmıştır. Ayrıca her bölümün sonunda konuyla alakalı dava dilekçesi örnekleri de uygulayıcıların istifadesine sunulmuştur.
Bilirkişilik faaliyetini icra edenler açısından da son bölümde Danıştayın belirlediği tazmin ilkeleri üzerinde durulmuştur.
Konu Başlıkları
Teorik Bilgiler
Güncel Danıştay Kararları
Dava Dilekçesi Örnekleri
Tazmin İlkeleri
Ürün Özellikleri