Kitap Hakkında
Toplu hak yönetim örgütleri; eser, icra yapım ve yayınlar üzerindeki telif hakları ve bağlantılı hakların toplu takibi ve korunması amacıyla eser sahipleri ve bağlantılı hak sahiplerinin bir araya gelerek kurduğu sui generis yapıya sahip, özel hukuka tabi tüzel kişileri ifade etmektedir. Bahse konu hakların bireysel yönetiminin doğasında bulunan güçlüklerin bir sonucu olarak ve bu güçlükleri ortadan kaldırmak bakımından ortaya çıkan bu örgütler, ifa ettikleri ekonomik fonksiyonlar ile kültür ve sanat hayatının gelişimine önemli katkılar sağlamakta olup, bu yönleriyle toplumsal çıktılar üretmektedirler.
Toplu hak yönetim örgütleri bahse konu yönleriyle sadece telif hukuku alanında anlam üreten ve sonuçlar yaratan örgütler olmayıp, esasen bu hukuk disiplininin sınırlarının dışına taşan ve doğaları gereği kültürel, ekonomik ve toplumsal boyutları bulunan yapılar olarak varlık bulmakta; ifa ettikleri işlevlerle ve ürettikleri çıktıların bir gereği olarak, etkin şekilde işleyişlerini temin etmek ve gözetmek bakımından devletin müdahale alanı içine girmektedirler.
Tüm bu yönleriyle bahse konu örgütler bu çalışmada kamu yönetimi ya da yönetim bilimleri disiplini şemsiyesi altında, siyaset bilimi, iktisat ve hukuk disiplinlerinin araçlarıyla, disiplinlerarası bir bakış açısıyla ve kuramsal bağlamda irdelenmektedir. Yazar bu irdelemeyi yaparken, aynı zamanda devlet, kültür ve sanat ilişkisini de tartışmaya açmaktadır.
Konu Başlıkları :
Kavramsal Çerçeve
Tarihsel Arka Plan ve Günümüzde Durum
Kamusal Denetim: Hukuki ve Kuramsal Boyut
Kamusal Denetimin Uygulamadaki Boyutları
Ürün Özellikleri