Kitap Hakkında
“Tarif hiçbir şey metot her şeydir.” Bu kitap size hem başlangıç noktası sayabileceğiniz tarifleri hem de yöntem bilgileri sunuyor. Böylece “lezzetli tariflerin” kaynağı “siz” oluyorsunuz.
Tatlı tuzlu tüm unlu mamullerin olduğu bir kitap yazmak hiç kolay değildir. Tarifleri test edersiniz, yazarsınız, tekrar denersiniz, defalarca üzerinden geçersiniz. Odanın sıcaklığı, kullandığınız malzemenin sıcaklığı, yağ oranı, su oranı, nem oranı her şey denemelerinizi etkiler. Yaptığınız karışımı ya da hamuru bir kez fırına attıktan sonra yemek yapmada olduğu gibi tuzunu sonradan ekleyeyim, üzerine süsünü sonra koyayım deme şansınız ve geri dönüşünüz yoktur. Temel tatlı-tuzlu, unlu-unsuz mamul yapımını deneyimlemek öğrenmenizi, ezberlememenizi sağlar. İşte bu kitap size kuantum olgusunun yayılmaya başladığı bu dönemde deneyimlemeyi öğretecek.
İlkay Yılmaz, Nurten Beyter, Servet K. Güney sektörümüze bilgilerini getiren sıra dışı bilim insanlarıdır. Bu bilim insanları; mutfağı kimya, fizik, biyoloji ve matematik gibi ana bilim dallarıyla anlatmış, gıda mühendisliğini kültürünüze uygulamanız için anlaşılır bir dilde yazmıştır. Bu kitap sayesinde tarife bağlı kalmadan, lezzetleri formüllere uygulayıp, özel reçeteler oluşturabileceksiniz.
Bilimi mutfağınıza uyguladığınızı görebileceğiniz, uzman kişiler tarafından yazılmış çok özel bir kitap olmuş. Kitabın amacı; size, temel fırıncılık, pasta ve tatlı ürünlerinin üretim prensiplerinde kullanılan teknik, alet ve malzeme bilgilerini anlatmak, detayları kayıt altına alarak sizi mutfakta daha başarılı yapmak. Kültür ve bilimsel bilgilerle pişirmek geleceğin mutfağına size hazırlamaktır.
Kitap, sektöre yeni başlayanlara ya da sektörde olan ama tarif ezberlemek istemeyen, kendilerini geliştirmek isteyenler için bir başlangıç sağlamaktadır.
Bu kitaptan nasıl yararlanılır?
İlk adım olarak bir tarifi uygulamadan önce tarif içerisindeki malzemelerin kimyasal, fiziksel yapısını, reçete içindeki davranışını incelemek üzere “malzemeler” bölümünü mutlaka okuyun.
Reçete içerisindeki yağ, sıvı, şeker, tuz, yumurta, un gibi temel malzemelerin yüzdelerini hesaplayın. “Fırıncı yüzdelerini” iyi öğrenin. Bu hesaplamalar bir sonra kendinizin oluşturacağı özel reçeteniz için size yol gösterecektir.
“Yöntem” bölümlerini mutlaka dikkatlice okuyun. Hangi tarif hangi yöntemle yapılıyor? Başka yöntemler olabilir mi? Sorularını kendiniz araştırmak üzere not alın.
“Esmerleşme”, “Enzim”, “Viskozite”, “Elastisite” gibi kavramların temelde ne olduğunu bu kitap sayesinde öğrenebilirsiniz. Bu kavramların yoğun olduğu ürünlerin sindirim sistemimizde nasıl hareket edeceğini araştırmak üzere not alabilir, bu konuda meslek hayatınızda bambaşka araştırma alanlarında çalışma imkânı yakalayabilirsiniz.
Ürün Özellikleri