Kitap Hakkında
Temrin, 93. sayısında, Türk dünyasından önemli bir edebî şahsiyeti daha ağırlıyor. Azerbaycan edebiyatındaki yeni satirik akımın kurucusu olan şair Mirza Alekber Sabir’in eserleri ışığında, edebi ve fikrî kişiliği hakkında yazılan kuşatıcı yazıları okurların bilgi ve istifadelerine sunuluyor.
Şair Mirza Alekber Sabir’in 6 seçkin şiiri, özgün Azerbaycan alfabesi ve grameriyle yayınlanıyor. Anar, “ Yüz on yıl sonra Molla Nasreddin” başlıklı yazısında, bir dönemin kapsamlı bir öz eleştirisini yapıyor. Nazım Nasreddinov, “Mirza Alekber Sabir’in Öğretmenliğe Giden Çileli Yolu”, Alhan Bayramoğlu, “Mirza Alekber Sabir’in Hayatı ve Sanatı (1862-1911)” adlı yazılarıyla içeriğimize katkıda bulunuyorlar.
Dr. Ömer Küçükmehmetoğlu, “Dâhî Şair Mirza Alekber Sabir” adlı kısa yazısında, bu önemli dosyanın 6 aylık titiz hazırlanma süreci hakkında ayrıntılı bilgi verip, emeği geçen şahsiyetlerin adlarını okurlarla paylaşıyor. Abdülkadir Özkan, “Mirza Alekber Sabir’den 150 Yıl Sonra” başlığıyla, şairin edebi kişiliği ve hayatının önemli dönemleri hakkında kıymetli bilgiler içeren bir yazı kaleme almış. İsa Habibbeyli de “Molla Nasreddin Edebi Mektebi ve Molla Nasreddincilik” adlı kapsamlı bir inceleme yazısı hazırlamış.
Ayrıca, 5 önemli röportaj Mirza Alekber Sabir’in edebî ve fikrî kariyeri hakkında, arşivlik bilgiler kapsamakta. Bu değerli içeriklerin ayrıntıları da şu sıralamayla okur istifadelerine sunuluyor. İlk röportaj, Salman Mümtaz’ın, Mirza Alekber Sabir’e sorduğu soru ve aldığı ufuk açıcı cevaplardan oluşuyor. Ömer Küçükmehmetoğlu,4 önemli görüşmeyle dosyaya katkıda bulunuyor. Azerbaycanlı Ressam Arif Hüseynov ile önemli bilgiler içeren bir söyleşisinin yanı sıra, Mirza Alekber Sabir’in torunu ve Sabir Vakfının Başkanı Sevda Tahirli ile şairin hayatına ışık tutan önemli bilgileri hakkında konuşmuş. Küçükmehmetoğlu’nun diğer önemli iki konuğu da Prof. Dr. Ziyadhan Aliyev ile Azerbaycanlı Yazar Şair, Sabir Şiir Günleri Komisyonunun Başkanı Ejder Ol.
Ruslan Dostali’nin, “Büyük Şahsiyetlerin Mirza Sabir Hakkındaki Sözleri” ve Reşad Sahil’in “Mirza Alekber Sabir’in Ölümünden On Beş Gün Önce Yazdığı Vasiyet Mektubu” tarihe not düşen yazılar olarak yayın akışındaki yerlerini alıyorlar. Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ebülfes Garayev’in, Şeref Yılmaz’ın şahsında,Temrin dergisinin Türk dünyası kültürüne yaptığı değerli hizmetleri onurlandıran bir teşekkür mektubunun mutluluğu okurlar ile paylaşılıyor.
Ürün Özellikleri