Kitap Hakkında
Gerçek anlamda hukukçuların yetişmesi için günümüzdeki hukuki müesseselerin ve hukuk kurallarının geçmişle bağlantısını kavrayabilmek son derece önemlidir. Bunun yanı sıra toplumsal hafızaya kazınmış bazı uygulamaların kökenlerine ulaşabilmek ancak hukuk tarihi incelemeleriyle mümkün olabilecektir. Böylelikle günümüzde karşılaştığımız kimi hukuki problemlerin çözümlemesinde katkı sağlayıcı yöntemlere ulaşılabilecektir.
Bu çerçevede Türk Hukuk Tarihi kitabı yenilirken, bir yandan Türk hukuk tarihi dersinde öğrencilere yardımcı olması, diğer yandan da konuya ilgi duyan herkese hitap etmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda Osmanlıdan günümüze aktarılan hukuki sorunların çözümünde bir başlangıç noktası teşkil etmesi istenmiştir.
Yeni baskıda yeni bilgilere, kavramlara ve kaynaklara yer verilmiştir. Osmanlı Devleti tebaası olan gayrimüslimlerin hukuki statüsü günümüzde de ilgi çeken ve tartışılan konulardan birisi olup, yeni baskımızda cemaat mahkemeleri, Heybeliada Ruhban Okulu gibi konular yeni kaynaklar eşliğinde gözden geçirilmiştir. Ayrıca taşra meclisleri, örfî vergilerle ilgili bazı kavramlar da kitaba dahil edilmiştir. Bilindiği üzere kök murisin Medeni Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce hayatını kaybettiği davalarda 4 Ekim 1926 tarihine kadar yapılacak miras paylaşımında Osmanlı hukuku hükümlerine göre mirasın paylaştırılması gerekmektedir. Üstelik terekede yer alan malların hukuki statüsüne göre hem feraiz hem de örfî intikal kurallarına göre taksim gerçekleştirilmektedir. Türk Hukuk Tarihi dersini alan öğrencilerin en fazla zorlandığı konu olan ve günümüzde de devam edegelen miras davaları önemli bir başlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle yeni baskıda miras hukuku başlığına hem feraiz hem de örfî intikalle ilgili pratik örnekler eklenmiştir.
Kitapta Bulunan Konu Başlıkları
-
- İslamiyet Öncesi Türk Hukuku
- İslamiyet'in Kabulünden Sonra Türk Hukuku
- İslam ve Osmanlı Hukukunda Devlet Yapısı ve İşleyişi
- Gayrimüslimler
- Ceza Hukuku
- Kişiler Hukuku
- Aile Hukuku
- Miras Hukuku
- Arazi Hukuku
- Tanzimat Sonrası Osmanlı Hukuku
Ürün Özellikleri