Babil’in Yorumu

14 Kasım 1914’te, Fuat Bey (Uzkınay) askerliğini yaptığı sırada, Ayastefanos’taki Rus abidesinin yıkılışını kayda aldı. 150 metrelik filme kaydedilen bu an, sinemanın Türk topraklarındaki seyrini başlatmış oldu böylece. İstanbul da bu başlangıca ev sahipliği yaptı. Bu kadim şehir; Metin Erksan, Ömer Kavur, Kani Kıpçak, Atıf Yılmaz, Mustafa Altıoklar gibi onlarca yönetmenin filminde binbir yüzüyle rol almaya devam etti; öyle ki Orhan Veli “İstanbul'un orta yeri sinema” diyordu İstanbul Türküsü’nde. Türk Sinemasında İstanbul da, Tunca Arslan’ın koordinatörlüğünde bir araya gelen on iki sinema yazarının, İstanbul’un göç öykülerinden şehrin çocuklarına dek beyaz perdeye yansıyan hikâyelere dair kaleme aldığı on üç yazıyı bir araya getiriyor. İncelikli bir emeğin ürünü olan eser, sinemaseverlere verilen değerli bir armağan niteliğinde.

Kitap Hakkında

İstanbul belki de dünyanın en fotojenik şehri. Yerli sinemacılar için de taşı toprağı altın bir şehir… Türk sinemasında başlangıcından bugüne kadar 7 bin civarında film yapıldı. Tamamı ya da kıyısından köşesinden bu filmlerin yüzde 80’i İstanbul’da geçti.

İstanbul Sokaklarında, Boğaziçi Şarkısı, Sevmek Zamanı, Gurbet Kuşları, Üsküdar İskelesi, Aaah Güzel İstanbul, Beyoğlu’nun Arka Yakası, Adalardan Bir Yâr Gelir Bizlere, Görünmeyen Adam İstanbul’da, İstanbul Kan Ağlarken, Balatlı Arif, İstanbul Çiçekleri, İstanbul Kanatlarımın Altında, Laleli’de Bir Azize, Uçan Daireler İstanbul’da, Kasımpaşalı Recep, İstanbul Hatırası, Tarzan İstanbul’da ve diğerleri…

İstanbul’u konu edinen, İstanbul’un cadde ve sokaklarında, meydanlarında, adalarında, köşklerinde, gecekondularında, Boğaziçi’nde, Haliç’te geçen yüzlerce film…

İstanbul, başlangıcından itibaren Türk sineması için eşsiz bir doğal set oluşturdu, gecesiyle gündüzüyle benzersiz güzelliğini sinemacılarımızın hizmetine sundu. Elinizdeki kitap, İstanbul’un beyazperdeye yansıma biçimlerini ayrıntılarıyla inceliyor, dünyada başka hiçbir kente kısmet olmamış sinema zenginliğinin, sayısız filmden oluşan bir arşivin derinliklerine dalıyor. Uzman yazarların kaleminden çıkan 13 makale, İstanbul’un orta yerindeki sinemamızı ve sinemamızın orta yerindeki İstanbul’u renkli anlatımlarla gözler önüne seriyor.

Sinema sanatının İstanbul’a nasıl baktığı ve neler gördüğü konusunda bugüne dek hazırlanmış en kapsamlı, İstanbullular ve sinemaseverler için en zengin başvuru kaynağı.

“Senin öyle gözlerin var ki… Yani göz değil, bir başka İstanbul.”

(Ver Elini İstanbul, 1962)

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Sayfa sayısı
    472
  • Ağırlık
    500
  • Boyutlar
    22 x 26
  • Cilt Tipi
    Ciltli
  • Kağıt Cinsi
    2. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
  • Cep Boy
    Hayır
  • Yayınlanma Tarihi
    10 / 2023
  • Yayınlanma Sayısı
    2
  • Barkod
    9786257288781
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç