Kitap Hakkında
Türkiye Ekonomisi kitabının onuncu baskısı iki yıl içinde tükendi ve yeni baskı yapmak gerekti. Kitabın ilk baskısından bugüne yirmi yıl geçti. İlk baskı ile on birinci baskı yan yana konulsa Türkiye ekonomisinde yirmi yılda nelerin ne kadar değiştiği görülebilir, sanıyorum. Her yeni baskıda kitabı çok dikkatli bir şekilde gözden geçirdim. Her seferinde dönemin ve günün gerçeklerinden hareketle kitaba eklemeler, çıkarmalar yaptım. Doğal olarak eski baskıları tümüyle geçersiz kılmamaya özen gösterdim.
Kitabın yeni baskısı Dünya'da ve Türkiye'de küresel finansal krizin tümüyle atlatılamadığı, krizin geri dönüşü veya yeni bir krizin geldiği tartışmalarının yoğunlaştığı ortamda hazırlandı. Bu kitapta yakın geçmişte ve içinde bulunulan dönemde elde bulunan veriler kullanılarak olaylar, gelişmeler yorumlanmış, analiz edilmiştir. Gelecek konusunda bir dizi öncü göstergelerden faydalanılarak öngörülerde bulunulabilir. Fakat yakın geçmişte yaşanılanlar, kahinlik konusunda usta oldukları kabul edilenlerin bile yanıldıklarını göstermektedir. Bu nedenle gelecekle ilgili öngörüler konusunda çekingen davranmayı tercih ettim.
Kitabın yeni baskısında ilk beş bölümde küçük bazı ekleme ve çıkarmalar yapıldı. Altıncı bölümden itibaren tüm bölümler dikkatli biçimde gözden geçirilerek yenilenmiştir. Tablolarda tamamı gözden geçirildi; nispeten uzaklarda kalmış yıllara ait veriler çıkarıldı, 2008-2010 dönemine ait bulgular eklendi. Kitapta kaçınılmaz olarak fazla miktarda sayısal veriler kullanılmaktadır. Amaç Türkiye ekonomisinin yakın geçmişine ait verileri kullanarak değerlendirme yapmak ve sonuç çıkarmaktır. Bu nedenle veriler oran olarak, dönem ortalamalar olarak kullanılmış ve türdeşleştirilerek konu ile ilgili genel eğilim ortaya konulmak istenmiştir.
Türkiye ekonomisi konusunda eksiksiz bir kitap yazmanın kolay olmadığını itiraf edeyim. Kitabın yeni baskısının öğrencilerimin ve okuyacak olanların beklentilerini kısmen olsun karşılayacağını ümit ediyorum.
Ürün Özellikleri