Kitap Hakkında
Kemal Karpat, toplu eserler dizisinin bu yeni kitabında dikkatini Orta Asya'ya çeviriyor. 1950'lerden 2000'lere uzanan süreçte Türkiye'nin dış politikasını değerlendiriyor, bu arada zaman zaman daha gerilere, Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.
Bu kitapta bir araya getirilen çalışmalar, bir yandan Türkiye'nin 1950 sonrasındaki genel dış politikasının ve özellikle Sovyetler Birliği'ne dönük politikasının değerlendirmesini yapıyor; diğer yandan da dönemin genel uluslararası ilişkileri çerçevesinde Ortadoğu'dan Orta Asya'ya uzanan coğrafyada, özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan ideolojik, politik ve kurumsal dönüşümleri ele alıyor. Ayrıca, eski ve yeni Orta Asya'da etnisite, din, ulusçuluk ve siyasal sistem gibi olguları yetkin bir biçimde inceliyor. Dahası, günümüz Orta Asyası'nın dünya sistemiyle bütünleşmesine ve bu bağlamda Türkiye ile İran'ın rolüne uzanan geniş bir bakış açısı sunuyor.
Türkiye ve Orta Asya'nın zengin içeriği ve Kemal Karpat'ın her zamanki geniş görüş açısı ve çözümleme derinliğiyle alanında önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz.
Ürün Özellikleri