Kitap Hakkında
Kitabın ana hedefi, onar yıllık dilimler içinde Türkiye-AB ilişkilerindeki gelişmelerin, iç ve dış etkenlerin ve bunların ilinti-bağlantı (linkage theory) teorisine göre hukuksal, siyasal ve ekonomik gelişiminin irdelenmesidir.
Türkiye hükümetlerine AB (veya daha önce AT) hükümetleri tarafından sunulan dokümanlardaki şartlar ve talepler ele alınarak, bunlara Türk hükümetleri, halk ve aydınlarının gösterdiği tepki ve hasassiyetler incelenerek, süreci nasıl etkilediği değerlendirilmiştir.
1959'da başlayan bu zor ve engebeli AB yolu, 2004 yılından itibaren yeni bir mecraya girmiştir. Bu, Türkiye›nin dışa açılmasında çok önemli bir aşama ve aynı zamanda oldukça tehlikeli bir dönemeçtir.
2009 itibariyle 50. yılına giren Türkiye'nin AB'ye katılım süreci çalışmaları; hukuki dokümanlara, AB siyasi liderlerinin resmi beyanlarına, AB siyasi ve sosyal fikir önderlerinin ifade ve izahlarına bakılıp, Türkiye'deki bürokrat, siyasetçi, halk ve aydınların düşünce ve görüşleri karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Gelişmeler, Türkiye'ye sunulan dokümanların ışığında incelenmiş ve AB üyeliğine karşı Türkiye'den açık veya örtülü olarak istenilenler, Türkiye'nin önüne konulan engeller, kısıtlamalar ve/veya muhtemel kazançların neler olduğuna bakılmıştır. AB'ye üye olmanın neye mal olacağı, milli kimliğimizden, milli çıkar ve bağımsızlığa kadar birçok konuda Türkiye'nin hangi noktada duracağı; bu kitapta analiz edilmektedir. Tarihi, kültürü, tabii coğrafi bağları ve ilişkilerinin boyutları ile geleneksel etki alanı içinde Türkiye'nin “etkinliğinin” tartışıldığı çarpıcı bir kitap.
Ürün Özellikleri