Kitap Hakkında
Kitap üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Kişi "Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkının Tarihsel Gelişimi" başlığı altında İngiltere, ABD, Fransa ve Türkiye'de kişi özgürlüğü ve güvenliğine ilişkin temel anayasal belgelerin gelişim süreci anlatılmıştır. Bundan başka şüphe kavramının genel olarak koruma tedbirleri, tutuklama ve şüpheden sanık yararlanır ilkesi ve tutuklama tedbiri açısından incelenmesi gerçekleştirilmiştir.
İkinci bölümde "Karşılaştırmalı Hukukta Tutuklama ve Şüphe İlişkisi"nin incelemesi yer almaktadır. ABD, İngiltere Almanya, Fransa ve İtalya örneklerinden yola çıkarak karşılaştırmalı hukukta tutuklama tedbirine dair yasal düzenlemeler ile tutuklama tedbirine başvurma koşulları incelenmektedir.
Üçüncü bölümde Türk Hukukunda Tutuklama ve Şüphe İlişkisi" yer almaktadır. Bu çerçevede ilk olarak 1982 Anayasası 19. Maddesinin hukuki niteliği çerçevesinde tutuklama ve "Kuvvetli Belirti" kavramları ele alınmıştır. Aynı doğrultuda Anayasa Mahkemesinin 19. Maddeyi temel aldığı tutuklamayla ilgili bireysel başvuru kararları incelenerek Anayasanın 19. Maddesinde tutuklama önleminin meşruluğunu teşkil eden "kuvvetli belirti" kavramına dair içtihadına yer verilmiştir. Bu bölümün kalan kısmında koruma tedbirleri ve şüphe türleri incelenmiştir. Son olarak CMK Md. 100 tarafından tutuklama tedbirine başvurulması için gerekli olan "kuvvetli suç şüphesi" kriteri ele alınmıştır. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Sisteminde kişi özgürlüğü ve güvenliği ile bu bağlamdaki hak sınırlamalarının meşruluk temeli olan "Makul Şüphenin" anlamı, AİHM içtihatları çerçevesinde ele alınmıştır.
Konu Başlıkları
Bireysel Başvuru Kararları
Kuvvetli Belirti – Makul Şüphe
Koruma Tedbirleri
Ürün Özellikleri