Kitap Hakkında
Kitapta önce, Fikri Mülkiyet Hukukunun temel kavramları ve fikri mülkiyet haklarının tarihçesi hakkında bilgiler verilmiş, sınai haklar ve ayırt edici işaretler tanıtılmıştır. Kitabın ana teması ise; marka hakkı ve telif hakkının cezai korumasıdır. Bunun yanında haksız rekabet suçu da ele alınmıştır.
Öte yandan, bu kitabın yazarı olarak, sınai mülkiyetin patent ve tasarım alanında cezai olarak korunması fikrinin pek de organik bir fikir olmadığı ve Ceza Hukuku’nun temel ilkeleri ile bağdaşmadığı kanaatindeyim. Nitekim 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu, bu hakların cezai korumasını öngörmüş değildir.
Kitabın sonraki bölümünde; marka hakkı, markanın kazanılması, işlevleri ve türleri ele alınmış ve markaya ilişkin hukuki korumanın ilkelerine değinilmiştir. Bu hukuki yönler, cezai korumada, bağlantılı süreçler için belirleyici olabilmekte ve bekletici sorun bakımından önemli sonuçlar doğurmaktadır.
Bir diğer temel konu olan; telif hakkı koruması ve özellikle eser sahibi, bağlantılı hak sahibi ve mali hak sahiplerinin haklarının cezai koruması ve bandrol zorunluluğunun ihlali ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Daha sonra; usule ilişkin konular ve bu alandaki bilirkişilik kurumu, Bilirkişilik Kanunu, HMK ve CMK hükümleri çerçevesinde, ele alınmıştır. Bu alandaki son içtihatlara da yer verilerek, uygulamacılara destek olabilecek bilgiler eklenmiştir.
Son olarak; fikri ve sınai haklarla iç içe veya bağlantılı olarak sıkça karşılaşılan, 6102 Sayılı TTK ile önemli değişiklilere uğrayan haksız rekabet koruması ve cezai yönleri ele alınmıştır.
Kitap; eser sahiplerine, marka sahibi kişi ve işletmeler ile vekillerine, hakim ve savcılara, Kültür Bakanlığı’nın uzmanlarına, Denetim ekipleri ve uzman kolluk güçlerine yararlı bir kaynak olması dileğiyle sade bir dille hazırlanmıştır.
Ürün Özellikleri