Uzaktan Kumandalı Kız

Tükendi
Babil’in Yorumu

Onlarca yıl önce yazılmış distopyalarda anlatılara özenen bir zamanın tanıklarıyız uzun süredir; Orwell’ın 1984’ü, Zamyatin’in Biz’i, Bradbury’nin Fahrenheit 451’i aklımızın bir köşesinde hep. Uzaktan Kumandalı Kız, bahsi geçen romanlar kadar bilinmese de şaşırtıcı öngörüsüyle çok daha ürpertici bir gerçeklik ihtimalinden bahsediyor. Bugün hepimizin sevinçle karşılayacağı bir fikirle yola çıkıyor James Tiptree Jr., yarattığı dünyada reklamı yasaklıyor. Tam da burada kopuyor film; yasağı delmenin baş döndüren hazzı karanlığın kendisiyle eşitleniyor. Gerçek yaşamında da kurmacanın büyüsüne kapılmaktan kendini alamayan Tiptree Jr., okurunu müthiş mekanik bir atmosferin içinde, çözülmesi mümkün görünmeyen büyük soruların ağırlığı altında misafir ediyor. Uzaktan Kumandalı Kız, meselesindeki girift tonu diliyle de koyultan çarpıcı bir roman.

Kitap Hakkında

“Tiptree, yazıda ve üslupta ‘erkek’ ile ‘kadın’ın ne olduğunu belirleyen sınırları yerle bir etti.”

-Ursula K. Le Guin

Hugo En İyi Kısa Roman Ödülü

Alice B. Sheldon 1967 yılında James Tiptree Jr. adıyla bilimkurgu yazmaya başladığında kimse onun aslında bir kadın olduğunu bilmiyordu. Bu durum ortaya çıktığında ise insanlar ne şaşkınlıklarını gizleyebilmiş ne de yazarı takdir etmekten kendilerini alabilmişti. Ötekilikten cinsiyete, gerçeğin yanıltıcılığından insanın evrendeki yerine kadar pek çok konuyu eşsiz üslubuyla anlattığı onlarca eserinin en önemlilerinden biri olan Uzaktan Kumandalı Kız'da ise Tiptree yalnızca kendisinin yazabileceği, feminist, antikapitalist bir siberpunk hikâye ortaya koyuyor.

Kurumlarca yönetilen bir yakın gelecek. Reklamların yasaklandığı bir distopya. Bu durumla baş etmek için farklı yöntemler deneyen şirketler. Bu mücadele sonucunda ortaya çıkan ve tek görevleri alışveriş yaparken görüntülenip subliminal reklamların bir parçası olmak olan popüler kültür ikonları – yani geleceğin tanrıları.

Kendi halinde bir kız olan ve hastalığından dolayı fiziksel olarak fazlasıyla deforme hatta çirkin P. Burke hiç beklemediği bir anda hayatının fırsatıyla karşılaşır. Elinde artık bir tanrı olma fırsatı vardır, hem de insan elinin ürettiği en güzel canlılardan biri olarak, Delphi olarak.

Kilometrelerce öteden P. Burke’ün kumanda etmesiyle dünyayı sarsmaya başlayan Delphi şöhret basamaklarını hızla tırmanırken bu akıldan yoksun Kumandalı’nın arkasındaki Burke de yaşam amacını bulmuş gibidir. Ta ki bu sahte bedenini fazla benimseyip âşık olana dek.

İnsanı insan yapan bilinci midir? Ruh mu bedene hapistir yoksa beden mi ruha?

Uzaktan Kumandalı Kız, hayallerin yeniden bedenlenme süreci.

Ursula K. Le Guin’in önsözüyle

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Sayfa sayısı
    72
  • Yayınlanma Sayısı
    8
  • Ağırlık
    72
  • Boyutlar
    14 x 21
  • Cilt Tipi
    Ciltsiz
  • Kağıt Cinsi
    2. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
  • Cep Boy
    Hayır
  • Yayınlanma Tarihi
    1 / 2022
  • Barkod
    9786053758082
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç