Kitap Hakkında
Milliyetçilik konusundaki temel kitaplar son yıllarda Türkçe'ye kazandırıldı. Ne var ki, söz konusu yapıtların çoğu toplumsal cinsiyeti görmezden geliyor, inceleme alanının dışında bırakıyor. Bu derlemedeki yazılar, hem milliyetçilik teorilerindeki toplumsal cinsiyet körlüğünün yarattığı sorunlara dikkat çekiyor, hem de körlüğün bir sonucu olarak daha önce göz ardı edilen alanları derinlemesine araştırıyor.
Vatan, Millet, Kadınlar toplumsal cinsiyetin milliyetçi pratiklerde ikincil değil, merkezi bir yeri bulunduğu fikrini işliyor: Milliyetçiliği anlayabilmek için toplumsal cinsiyet ilişkilerine bakmanın, kadınlık ve erkeklikleri anlayabilmek için de milliyetçiliği incelemenin hayati önemini ortaya koyuyor. Derleme, hem Türkiyeli, hem de yabancı yazarların makalelerinden oluşuyor. Ülkemizdeki milliyetçilikleri ancak karşılaştırmalı bir perspektifle doğru bir biçimde değerlendireceğimiz düşüncesiyle seçilen makaleler, Türkiye için bir karşılaştırma zemini yaratıyor. Hem Batı ülkeleri, hem de Hindistan, İran ve Pakistan üzerine incelemeler, Türkiye'deki milliyetçi ve militarist süreçlerin hiç de benzersiz olmadığını gösteriyor.
Türkiye üzerine makaleler de geniş bir yelpazeyi kapsıyor: Bu yelpaze, Kemalist ideolojideki aileden, Cumhuriyet'in ilk yıllarından bugüne değişen ve değişmeyen kadınlık imajlarına, Sabiha Gökçen'den Tansu Çiller'e ve Merve Kavakçı'ya, militarizm ve namus ilişkisinden Kürt milliyetçiliğindeki kadınlık kurgularına dek uzanıyor. Böylelikle, günümüz dünyasını şekillendiren toplumsal cinsiyet ilişkileri ve milliyetçilik arasındaki etkileşimi sergileyen zengin bir tablo çıkıyor karşımıza.
Ürün Özellikleri