Kitap Hakkında
Öldürme ve yaralama suçları, maalesef ülkemizde sürekli gündemde olan ve yaygınlığını sürdüren suçlardandır. Bu suçların sosyal hayatta meydana geliş şekilleri zaman zaman çok değişik şekillerde karşımıza çıkmakta, eylemin nitelendirilmesinde tereddütler oluşmaktadır.
Avukatlık yaptığımız süreçte, uygulamada karşılaştığımız davalarda elde ettiğimiz tecrübeleri bir kitap altında toparlamanın uygun olacağı kanaatiyle, uygulamaya katkı sağlama düşüncesiyle elinizdeki eseri yayın dünyasına kazandırma şansımız doğmuştur.
Eserde, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 81, 82, 85, 86, 87 ve 89. maddelerinde düzenlenen öldürme ve yaralama suçları ele alınmıştır. İlgili suçların, Yargıtay uygulamasını da yansıtan teorik açıklamaları ile birlikte, bu suçlarda tereddütlü olan konular üzerinde durulmuş ve Yargıtay uygulaması yansıtılmaya çalışılmıştır. Uygulamada karşılaşılan kast-olası kast-taksirbilinçli taksir varyasyonları üzerinde durulmuş, Yargıtay’ın önüne gelen özgün somut olay örneklerine yer verilerek çözümlemeleri yapılmıştır.
Yine bunun gibi, olayın öldürmeye teşebbüs mü, yoksa yaralama mı olduğu yönünde gerekli açıklamalar yapılmış, konuya dair uygulamada görülen somut örneklere yer verilmiştir.
Öldürme ve yaralama suçlarında eylemin haksız tahrik veya meşru savunma altında gerçekleşip gerçekleşmediği konusu uygulamada sık karşılaşılan tartışmalı konuları oluşturmakta; savunmaların bu iki hususa yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Bu önemi itibariyle, konunun bu yönüne özel bir ağırlık verilmiş ve konunun uygulaması yansıtılmaya çalışılmıştır.
Ürün Özellikleri