Kitap Hakkında
Batılı kaşiflerce ortaya çıkartılan eski Türklere özgü ‘runik [esrarengiz]’ harflerle yazılmış ilk yazıtlar Yenisey Yazıtlarıdır. Rusya’da bu yazıtların araştırılma tarihi 1890’lardan günümüze uzanan geleneğe sahiptir. Bu gelenek, W. RADLOFF ile başlar ve S. Ye. MALOV, S. KLYAŞTORNIY, D. VASİL'YEV, İ. A. BATMANOV, İ. L. KIZLASOV ve öteki araştırmacılar ile sürer.
Geleneğin sürdürücülerinden İgor V. KORMUŞİN, uzun yıllar özellikle Tuva’da yazıtları hem arazide hem de müzelerde tek tek, harf harf inceleyip önceki yayınlarla karşılaştırarak konuyla ilgili muazzam çalışmasını günümüzden tam 20 yıl önce, 1997’de yayımlamıştır. 20 yıllık gecikmeyle de olsa bu mühim kaynak Türkçeye kazandırılmıştır.
İ. V. KORMUŞİN’in çalışmasında yazıtlar, üstlerindeki aile damgalarına göre tasnif edilmiş ve bu sıraya göre değerlendirilmişlerdir. Bugün Tuva’da (Kızıl Müzesi) ve Abakan yakınlarındaki Minusisnk Müzesinde korunmakta olan çok sayıdaki yazıt ilk kez bu kitapta bulunuş tarihleri, runik harfli metni, harf çevrimi, yazı çevrimi, çevirisi ve açıklamalar kısmıyla ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır.
Ürün Özellikleri