Kitap Hakkında
Bay Binet - Yüzyıl 1
Platon, kendi yaşam hikâyesinin binlerce yıl sonra, milyarlarca Doğal İnsan, Yapay Zekâ ya da Humac tarafından izlenmesini ister miydi ? Muhtemelen, hayır!
Tüm sınırlar ortadan kalktı ve dünya üç bölgeye ayrıldı. Birinci Bölge’de sadece Yapay Zekâlar ve Seçilmiş Doğal İnsanlar, İkinci Bölge’de Robotlar, Üçüncü Bölge’de ise Doğal İnsanlar yaşıyordu ve bölgelerarası ilişkileri düzenleyen tek bir metin vardı: Evrensel Anayasa.
Birinci Bölge’de yaşayanlar bilim, sanat ve felsefeyle ilgileniyor; Üçüncü Bölge’de yaşayan Doğal İnsanlar, Yapay Zekâ ve Robotlar’la bir arada olmak istemiyor; İkinci Bölge’de bulunan Robotlar ise bu iki bölgenin ihtiyaçlarını üretiyorlardı. Evrensel Anayasa’ya göre sadece Üçüncü Bölge’den Birinci Bölge’ye geçiş yapmak isteyenler başvuruda bulunabiliyor ve eğer nitelikleri uygun bulunursa geri dönüşü olmaksızın Birinci Bölge’ye transfer ediliyorlardı.
Her şey düzgün ve kurallara uygun gidiyor, hiçbir bir sorun yaşanmıyordu. Ta ki bir gün, Birinci Bölge’nin yönetim binası Gri Salon’a bir saldırı düzenlenene dek...
Yüzyıl 2 - Yeşil Adam
Ayşe Acar, Yüzyıl Serisi’nin ilk kitabı olan ‘Bay Binet’te üç bölgeye ayrılmış bir dünya yaratmıştı. Evrensel Anayasa’yla yönetilen bu dünyada, Doğal İnsanlar, Yapay Zekalar ve Robotlar yaşıyordu. Türler arasında gözle görünür hiçbir sorun yoktu ve sistem tıkır tıkır işliyordu… Gri Salon’a düzenlenen kaynağı belirsiz saldırılarla çatırdayana dek!
Serinin merakla beklenen ikinci kitabı ‘Yeşil Adam’, kusursuz görünen bu düzenin arka bahçesine odaklanıyor, uygarlık tarihine yön veren kadim bilgi ve kişilerle geleceğin dünyasını yan yana getirip ustaca harmanlıyor.
Başrolde ise geçmiş ya da gelecek fark etmeksizin yaşamın her alanına sızan, planları bozan ve insanı altüst eden o müthiş duygu, yani ‘aşk’ var.
Acar, edebiyat ve bilimin eşsiz uyumunu yakaladığı romanı ‘Yeşil Adam’da yakın geleceği düşlemekle kalmayıp yapay zekâ ve simülasyon gibi dünya gündemini belirleyen konuları da ele alıyor.
Bayan Nima - Yüzyıl 3
“Başını kaldırıp tavandaki aynaya baktı bir müddet. Odada bir tavan olmaması fikrini geçirdi zihninden. Bunu düşündüğü an bulunduğu oda gökyüzüne açılan bir yere dönüştü. Rüyasına yön verebiliyordu. Gülmeye başladı. Madem rüyada olduğunu anlamak rüyadan uyanmasına neden olmuyor ya da Şehir’e giriş yapmasına yetmiyordu, o zaman bu rüyayı istediği gibi yönlendirecekti Nima.”
Son oyundan önce kartlar yeniden karılıyor ve herkesin payına yeni bir rol düşüyor.
Tanıdıklarımız aynı surette, tam karşımızda duruyorlar, fakat aslında hiçbiri aynı kişi değil. Geçmişle bugün kardeş; tarih, masallar ve mitoloji arasındaki sınır çizgileriyse görünmüyor çünkü yaşananlar, hepsini aynı oranda gerçek kılıyor. Zaman ve mekân diye adlandırıp varlığına kati suretle inandığımız olgular, sanılanın aksine, son derece akışkan.
Ayşe Acar, Yüzyıl Serisi’nin kapanış kitabı Bayan Nima’da, heybemizdeki tüm kavramları şefkatle kucaklayıp pek azımızın düşleyebileceği bir sona taşıyor bizi. Üzerine uzunca düşünüp asla unutmayacağımız bir sona.
Ürün Özellikleri