Babil’in Yorumu

I. Dünya Savaşı’nın başlangıç yıllarında, Suriye-Filistin cephesinin komutanı Cemal Paşa’nın İstanbul’dan çağırdığı ve emir subayı olarak görevlendirdiği henüz yirmilerinin başında genç bir asker, Kudüs’ün doğusunda bulunan bir tepeye konumlanmış karargâha gidiyor. Yakın tarihimizin en büyük trajedilerinden birine kanlı canlı tanık olan bu genç subay, Falih Rıfkı Atay, cephedeki anılarını anlatıyor Zeytindağı’nda. Duru bir Türkçeyle canlılık kazandırdığı bu hatıraların satır aralarında Osmanlı kimliğine, Türk’ün Ortadaoğu’daki hâline, I. Dünya Savaşı’na neden girildiğine, dönemin idareci paşalarına, harbin yıkıcı psikolojik etkisine dair önemli bilgiler verirken insanın içini acıtan gerçeklerden de bahsediyor. Zeytindağı, Osmanlı’nın son anlarına dair yazılmış en sarsıcı eserlerden biri olmasının yanında, tarihin geleceği öngörmek için ne kadar işlevsel olduğunu göstermesiyle de öne çıkan klasik bir eser.

Kitap Hakkında

Zeytindağı, insanın kanını donduran tarihi bir süreci, “bir imparatorluğun çöküşünü” o zamana göre en duru Türkçe ile karşımıza getiriyor. Kitapta Mehmetçik’in Yemen’de, Aden’de, Kanal’da, Gazze’de, Arap çöllerinde nasıl kırıldığını, yenilgiden sonra bir vagon dolusu “mecidiye altınını” bile nasıl bıraktığımızı hayretler içerisinde okuyacaksınız.
Cemal Paşa’nın emir subayı olarak, o günlerde en yakınında olan Falih Rıfkı, Zeytindağı kitabıyla tarihimize bir ibret belgesi bırakırken, her biri bir destan olabilecek, askerlerin günlükleri ve âdeta kumar masasında kaybedilen Ahmetlerin, Mehmetlerin hikâyeleri tüylerinizi ürpertecek.

•••
‘’Osmanlı’nın son dönemlerini anlatan ‘Zeytindağı’’ kitabını gençlerimiz mutlaka okusunlar.’’

Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı)

“Falih Rıfkı, Ortadoğu’nun kan ve barutunu gördü; Bahriye Nazırı ve Suriye-Filistin Umum Kumandanı Cemal Paşa’nın özel kalem subayıydı. Kendinden emin bir üslûpla bu dönemi ve yaşadıklarını “Zeytindağı”nda anlatır. İmparatorluğun yıkılışını kaleme aldığı, herkesin defalarca okuduğu  Zeytindağı bu dönemin ve bu coğrafyadaki gözlemlerinin eseridir. Kitap, dönemin bir muhasebesiydi. Falih Rıfkı Atay’ın sürükleyici, zengin muhtevalı, zıt görünüm ve olaylara dayanarak tezlerini savunan bir üslûbu vardır.
Onu her zaman yaşatacak ve sevdirecek olan kitaplarının en birincisi “Zeytindağı”dır. Bu kitapta bir imparatorluğu, bir güneşin trajik batışını, keskin gözlemleri, realist ama hüzünlü bakışıyla anlatır.”
Prof. Dr. İlber Ortaylı

“Bu kitabı okumak âdeta bir borçtur ve bir vazifedir.”
Behçet Kemal Çağlar

“Falih Rıfkı’nın son eseri Zeytindağı, Cumhuriyet devri edebiyatının en büyük hadiselerinden birini teşkil etti. Falih Rıfkı’nın bize hatırlattığı devir, Türk milletinin geçirdiği ve geçirebileceği felaket devirlerinin en facialısı, en dehşetlisi ve ruha en çok bezginlik verenidir. Eğer, muharririn keskin ve yüksek zekâsı bu devir üstüne berrak bir aydınlık gibi aksetmemiş olsaydı, biz ona doğru başımızı çevirip tekrar bakmak arzu ve cesaretini kendimizde bulamayacaktık.”
Yakup Kadri Karaosmanoğlu

“Zeytindağı’nı seve seve okudum. Zaten başladıktan sonra bırakmak kabil değil. Bence bu yeni kitabında Falih Rıfkı’nın üslubu, öbür kitaplarından daha göz kamaştırıcıdır ve zannedersem en güzel hâline vasıl olmuştur. Zeytindağı, bugünkü Türkçe ile ne kadar kuvvetli anlatım yapılabileceğine sağlam bir delildir.”
Nurullah Ataç

Devamını oku

Ürün Özellikleri

  • Kitap Özellikleri
  • Sayfa sayısı
    176
  • Ağırlık
    176
  • Boyutlar
    14 x 21
  • Cilt Tipi
    Ciltsiz
  • Kağıt Cinsi
    2. Hamur
  • Yayınlandığı Konum
  • Cep Boy
    Hayır
  • Yayınlanma Tarihi
    6 / 2024
  • Yayınlanma Sayısı
    3
  • Barkod
    9789756461075
      Babil.com
      Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç